Специално привествие към присъстващите отправи вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова  Министърът

...
Специално привествие към присъстващите отправи вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова  Министърът
Коментари Харесай

Откриха 49-ия Софийски международен панаир на книгата

Специално привествие към присъстващите насочи вицепрезидентът госпожа Илияна Йотова  

Министърът на културата проф. Велислав Минеков откри в Националния замък на културата 49-ия Софийски интернационален панаир на книгата и Софийския интернационален книжовен фестивал, придружени от петото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи. На събитието присъстваха  заместник-министърът на културата доцент Пламен Славов, регионалният шеф на София област Митко Михайлов, шефът на дирекция „ Култура “ на Столична община Биляна Генова, Екатерина Доцева от Съвета на шефовете в НДК, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и други

 При откриването министърът на културата Велислав Минеков приветства участниците с думите: „ Щастлив съм, че това огромно събитие на четящите хора в навечерието на светлите празници, което се реализира с поддръжката на Министерство на културата, се утвърди като притегателно място за срещи сред български и международни създатели, създавайки пространство за разговор на литературите, на културите. Благодаря на Асоциация „ Българска книга “ и на работещите в издателствата, в библиотеките и на всички, които са до нас в задачата ни за поощряване пристрастеността към четенето. “

 „ Няма по-хубав подарък за Коледа от това ревю и от Софийския интернационален панаир на книгата, тъй като в изтънелия ни нравствен живот тъкмо побеждаващата мощ на книгата ни е нужна, с цел да търсим освен разтуха. Да търсим религия, да търсим вяра, да търсим тези послания, които ни вършат хора, индивиди и които ни споделят, че на първо място би трябвало да бъдем положителни “, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

 Председателят на Асоциация „ Българска книга “ Десислава Алексиева цитира известната максима, определяна като написана от  Константин-Кирил Философ в „ Проглас към Евангелието ”, и съгласно която „ голи са без книги всичките нации ”.

 Писателката Здравка Евтимова се обърна към участниците с алегория: „ Една кална локва се обърнала към океана и споделила „ Какво ми се надуваш? И аз съм вода, и ти си вода “. „ Но тази кална локва е незнанието. Тази кална локва е недостиг на умения, а океанът – въпреки и нечист от време на време от човешката лакомия – е опция да открием нови територии. Океанът е духът, океанът е знанието “, сподели тя.

Организаторите на Международния панаир на книгата споделиха, че 150 издателства вземат участие в него. При откриването на събитието свириха надарени възпитаници от Струнния квартет на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “.

Програмата на Софийския интернационален книжовен фестивал напомни проф. Амелия Личева, която е и измежду неговите шефове. Сред гостите на десетото издание на фестивала са Йенджей Моравецки, Георги Тенев, Доменико Дара, Рута Сепетис, Илиас Фрагакис, Венсан Енгел, Дейвид Дамрош, Йордан Ефтимов, Софи Дол, Пия Лейно, Ирис Волф, Аня Мýгерли, Бека Адамашвили, Ива Пезуашвили и други

Софийският интернационален панаир на книгата, Софийският интернационален книжовен фестивал и Софийският интернационален фестивал за деца и младежи ще продължат до 11 декември.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР