Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и

...
Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и
Коментари Харесай

Ескобар: Няма да има ескалация на ситуацията в Косово на 1 септември

Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейския съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак обявиха, че са решени да предотвратят ескалация в Косово на 1 септември, съобщи БГНЕС.

След срещите с институционалните водачи Ескобар сподели, че са били уверени от Косово и Сърбия, че няма да има принуждение на 1 септември, когато влизат в действие двете държавни решения за противозаконните регистрационни табели и реципрочността на документите.

Той сподели още, че чака съответни оферти от партиите за намиране на решение, съобщи „ Косова прес “.

„ Единствената ми цел да съм тук, е с цел да дава поддръжка, с цел да намеря път напред по всички тези сложни въпроси. Исках да се уверя, че хората схващат, че моето посещаване тук в действителност е, с цел да покажа цялостна поддръжка за разговора, подпомаган от Европейски Съюз... И двете страни ни увериха, че не желаят ескалация, те не желаят принуждение на 1 септември. Така че в този момент сме тук, с цел да се уверим, че всички тези положителни пожелания и целия този оптимизъм ще бъдат превърнати в съответно предложение “, сподели той.

От своя страна Лайчак сподели, че е имал положителни срещи с институционалните водачи в Косово, само че процесът ще продължи, с цел да се избегне, както сподели той, всяко напрежение на 1 септември.

„ Много дълъг и обстоен диалог с министър-председателя, а също и с госпожа президентът. Но процесът продължава, несъмнено, имаме още няколко срещи тук и по-късно ще продължим към Белград. Но най-важното обръщение е, че ние сме тук дружно с Габриел Ескобар, на първо място, с цел да покажем, че единството сред Европейския съюз и Съединените щати е цялостно и не може да бъде по-добро и ние работим един до друг, когато става въпрос за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия. И второ, че интернационалната общественост е доста обезпокоена от това, което видяхме на място на 31 юли, и те чакат, че всички ние дружно, договарящите, управлението на Косово и управлението на Сърбия няма да позволим това да се случи още веднъж на 31-ви и по тази причина сме тук “, сподели той.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР