Специалният пратеник на китайското външно министерство Ли Хуей ще посети

...
Специалният пратеник на китайското външно министерство Ли Хуей ще посети
Коментари Харесай

Ключова визита на китайски спецпратеник в Русия

Специалният делегат на китайското външно министерство Ли Хуей ще посети Русия, Украйна и европейските страни от 15 май, с цел да разиска уреждането на обстановката към Украйна, заяви представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

„ Специалният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей ще посети Украйна, Полша, Франция, Германия и Русия от 15 май за диалози с всички страни за политическо решение на рецесията в Украйна “, цитират го западни медии.

През март Китай показа своя проект от 12 точки за споразумяване на украинската рецесия. Китайският външен министър Цин Ган съобщи, че украинската рецесия може да бъде позволена единствено посредством мирни договаряния и отчитане на опасенията на всички заинтригувани страни.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков означи в изявление, оповестено във вестник „ Известия “, че клаузата на Китай в проекта, съгласно която сигурността на една страна не може да бъде обезпечена за сметка на сигурността на друга, подхожда на позицията на Русия по въпроса.

През май държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон не е срещу присъединяване на Китай в напъните за нормализиране на обстановката в Украйна, само че че всички мирни начинания би трябвало да регистрират териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

Също през май ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че не счита проекта на Пекин за разрешаване на спора в Украйна за жизнерадостен и се концентрира само върху предложенията, показани от Киев.

В петък „ Файненшъл таймс “ заяви, че в писмо до външните министри на Европейски Съюз Борел е декларирал, че Общността е подготвена да работи дружно с Китай за стабилизиране на обстановката към Украйна.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР