Специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску заяви, че

...
Специалният пратеник на ЕС за Сирия Дан Стоенеску заяви, че
Коментари Харесай

Брюксел: Обвиненията към ЕС, че не предоставя помощ на Сирия, са напълно несправедливи

Специалният делегат на Европейски Съюз за Сирия Дан Стоенеску съобщи, че е изцяло незаслужено да се упреква Евросъюзът, че не дава задоволително помощ на сирийците след разрушителното земетресение, засегнало цели елементи от Сирия и Турция при започване на седмицата, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 321
Специалният делегат сподели пред Ройтерс, че блокът и неговите страни членки са събрали повече от 50 млн. евро за обезпечаване на помощ и поддръжка за избавителни задачи и първа помощ по едно и също време в следените от държавното управление и от бунтовниците региони на Сирия.

" Напълно незаслужено е да ни упрекват, че не сме дали помощ, в случай че от повече от десетилетие непрекъснато вършим точно това, а откогато стартира рецесията със земетресението - даже и в още по-голяма степен ", се споделя в писмен коментар на Стоенеску за Ройтерс.

Повече от 3500 души починаха при земетресението в Сирия, където 12-годишният спор към този момент лиши живота на стотици хиляди хора и докара до милиони разселени вътре в страната и оттатък рамките ѝ.

Войната раздели Сирия на зони, следени от единия или другия от враждуващите лагери, което правеше доставката на помощи мъчно, даже преди земетресението от понеделник с магнитуд 7,8.

Сирийското държавно управление, против което са в действие западни наказания, изиска помощ от Организация на обединените нации и сподели, че цялата помощ би трябвало да бъде предоставена в съгласуваност с Дамаск и доставена и разпределена в границите на цяла Сирия, а не през границата с Турция в регионите, следени от бунтовниците.

Някои наблюдаващи упрекнаха Дамаск, че отклонява помощи и ги пренасочва към лоялните на държавното управление региони. Сирийските управляващи през днешния ден към момента не са дали отговор на запитванията на Ройтерс за коментар по въпроса.

Военнотранспортен аероплан с 30-тонна пратка с филантропична помощ от Италия за Сирия, в това число четири линийки и 13 палети здравно съоръжение, кацна през вчерашния ден на интернационалното летище в ливанската столица Бейрут на път за Дамаск, което е първата европейска помощ за засегнатата от земетресението Сирия.

Стоенеску сподели, че Европейски Съюз предизвиква своите страни членки да обезпечават помощ, и че глобите " не попречват доставката на филантропична помощ ".

Той обаче означи, че Европейски Съюз е планувал, че сътрудниците могат да изискат изключения " за филантропични цели и желае да обясни в допълнение тези благоприятни условия ".

" Колкото повече се повдига тематиката за глобите, толкоз повече са предубежденията и опасенията на честните сътрудници, които желаят да оказват помощ и да се включат в интернационалните филантропични старания ", сподели той.

Европейски Съюз търси " задоволителни гаранции ", че предоставената помощ ще доближи до уязвимите групи, сподели Стоенеску, и добави, че сирийското държавно управление в предишното е прибягвало до практиката за " отклонение на помощи ".

" Призоваваме управляващите в Дамаск да не политизират доставките на филантропична помощ, а да сътрудничат добросъвестно с филантропичните сътрудници и организациите на Организация на обединените нации в помощ на хората ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР