Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов

...
Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов
Коментари Харесай

Газа е застрашена от пълен срив, предупреди ООН

Специалният координатор на Организация на обединените нации за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов предизвести, че подложената на обсада линия Газа е на ръба " на цялостния срив ", съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Младенов съобщи, че за спасяването на линията Газа от злополучие е належащо да се възвърне контролът на Палестинската самостоятелна власт. В момента тази територия се ръководи от ислямисткото придвижване " Хамас ". То взе властта в Газа през 2007 година след вътрешни битки с партията " Фатах " на палестинския президент Махмуд Абас.

Без прекачване на властта " има риск Газа още веднъж да избухне, още по-смъртоносно и принудително в сравнение с до момента ", предизвести Младенов на годишната конференция на израелския Институт за проучване на националната сигурност в Тел Авив. В линията Газа се водиха три войни сред Израел и палестински въоръжени групировки от 2008 година. Анклавът е подложен на спорове, беднотия, безработица, стопански застой, режим на водата и тока и обсада от Израел и Египет. Израел упреква " Хамас " за тези проблеми.

През януари Съединени американски щати оповестиха, че замразяват десетки милиони долари заплащания в организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, която оказва забележителна помощ в линията Газа. " Често споделям обществено, на съвещания на Съвета за сигурност и на други места, че сме посред огромна филантропична рецесия. Нека бъдем ясни, през днешния ден нещата са отишли още по-далеч. Сега сме на ръба на цялостен разпад на системите в Газа, с повсеместен срив на стопанската система, със съответните последствия за обществените, политически и филантропични служби ", съобщи той.

Младенов заяви, че ще разиска тези мотиви за безпокойствие на следващия ден в Брюксел на среща на комисия за съгласуваност на поддръжката на интернационалните донори за палестинците. Той посочи, че в срещата ще вземат участие израелски и палестински представители и арабски външни министри. Според Палестинската самостоятелна власт в срещата ще взе участие палестинският министър председател Рами Хамдала.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3244)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР