Специалната закрила на жените на работното място е от съществено

...
Специалната закрила на жените на работното място е от съществено
Коментари Харесай

Жените на работното място: Специални изисквания на закона


Специалната протекция на дамите на работното място е от значително значение за гарантиране на тяхното положително самочувствие, здраве и сигурност.

Жените имат здравословни и хигиенични потребности, които изискват специфични ограничения за обезпечаване на комфорт и сигурност по време на работния им ден. Какви са условията на закона по отношение на специфичната грижа към дамите на работното място, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Помещенията за отмора и персонална хигиена за дамите на работното място са от решаващо значение за поддръжката на бременните и кърмещите работнички и служителки. Тези пространства дават нужното улеснение и комфорт, които са от значително значение за тяхното здраве и благоденствие, както и за здравето на техните бебета.

В кои браншове дамите получават по-високи заплати от мъжете

Сред условията по отношение на работната среда, които засягат всички работещи, се вписват и специфични разпореждания, които касаят само дамите.

Въпреки че законовата рамка планува избрани пространства, предопределени за хигиена и персонална грижа на дамите, както и за пространства за отмора, практиката сочи, че постоянно тези разпореждания не се съблюдават и работещите рядко са осведомени, че изобщо съществуват . Необходимо е да се обърне повече внимание на тези условия и да се подсигурява тяхното използване.

 istock istock
Става въпрос за особено уредени пространства, които са от голяма важност за здравето и комфорта на дамите на работното място. Такива пространства включват стаи за персонална хигиена на дамите и стаи за отмора на бременните дами. Изискванията към тези пространства са прецизни и се постанова да бъдат спазвани, изключително в предприятията, където работят 20 и повече дами.

На какви условия следва да дават отговор стаите за персонална хигиена на дамите?

Стаята за персонална хигиена на дамите следва да бъде проектирана със следните съществени съставни елементи: приемна, процедурна зона и тоалетна. Приемната би трябвало да разполага със съблекалня, умивалник, сешоар или салфетки за самостоятелно прилагане, столове, огледало, окачалка, долап с лигнин и дамски превръзки и други нужни аксесоари. Процедурната зона предлага самостоятелни кабини с хигиеничен ръчен душ, като броят кабини зависи от броя на дамите на работното място. Всяка кабина би трябвало да има минимална повърхност от 3,0 кв.м.

Всяка кабина и тоалетна би трябвало да бъдат снабдени с кофа с педал за отпадъците и течаща топла и студена вода, която дава отговор на съответните стандарти за качество . Стаите за персонална хигиена на дамите и стаите за отмора на бременните дами би трябвало да бъдат ситуирани една до друга и да се намират в пространства, които не са изложени на индустриални вредности и замърсяване .

Стаята за отмора на бременните дами следва да е обзаведена с твърда софа, долап с чаршафи за самостоятелно прилагане от всяка бременна жена, масичка или нощно шкафче, чешма с топла и студена вода, минимум два стола и чаши за вода . Площта на стаята за отмора не би трябвало да бъде по-малка от 8 кв.м. Осигуряването на отопление и осветяване в сходство с хигиеничните правила е от значително значение за комфорта и благополучието на работещите дами.

Забраняват се пушенето и използването на алкохол в стаите за персонална хигиена на дамите и в стаите за отмора на бременните дами, както и потреблението им за други цели.

Строгите условия към стаите за персонална хигиена на дамите и стаите за отмора на бременните дами не би трябвало да се подценяват. Тези пространства играят значима роля за угаждане на главните потребности на дамите на работното място, както и за поддържане на техния физически и душевен комфорт.

Спазването на условията освен е законова задължителност, само че и морално обвързване, което следва да бъде придържано за основаването на по-справедливи и равни условия за всички работещи.

Справка:

Наредба № 11 от 2 март 1987 година за стаите за персонална хигиена на дамите и за отмора на бременните дами

Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР