Специална симулация на шофиране в нетрезво състояние даде началото на

...
Специална симулация на шофиране в нетрезво състояние даде началото на
Коментари Харесай

Алкохолът е лош шофьор - акция срещу пияни шофьори по време на автосалона в София

Специална симулация на шофиране в нетрезво положение даде началото на десетото юбилеино издание на акцията „ Алкохолът е неприятен водач “ - част от програмата на Автомобилен салон София 2017. Инициативата е на „ Каменица”, като в нея вземат участие българското посланичество на Hyundai, КАТ и редица други организации.

През тази година мотото на акцията е „ Пиеш или караш”, като задачата е да се понижи броя на злополуките и наи-вече - на починалите на пътя. Според статистиката, от началото на годината близо 500 души са изгубили живота си по пътищата в България. Това е с 59 по- малко от предходната година, само че към момента България е на челно място по брои убити при произшествия в целия Европеиски съюз.

Шофирането не е игра и по тази причина би трябвало да бъдем виновни на пътя, сподели Петър Гьошев - някогашен рали-пилот, които е лице на акцията. „ Безразсъдството и карането след приложимост на алкохол, даже и в минимални количества, е неприемливо. Нужно е да бъдем безапелационни и да кажем „ не “ на порочната процедура да се сяда зад кормилото с алкохол в кръвта. Ето за какво аз стоя зад тази благородна инициатива”, акцентира още тои.

От КАТ допълниха, че от началото на годината са регистрирани 342 произшествия, при които лидерът на автомобила е използвал алкохол. Загиналите са 29, а ранените – 433. Общо засечените да карат в нетрезво положение водачи са над 6000, като при 4920 от тях са регистрирани над 1,2 промила алкохол в кръвта. Средно по 257 индивида седмично остават без брошура, а на 3342 автомобила са отнети регистрационните номера, тъи като притежателите им са ги управлявали след приложимост на алкохол или са ги преотстъпили на други водачи, които са били хванати да карат пияни.

За да бъдат образно демонстрирани заплахите от шофиране след приложимост на алкохол, уредниците на акцията ще дадат опция на всеки клиент на Автосалон София 2017 да взе участие в неповторим тест. Тои ще се организира през последните 2 дни от ревюто – 21 и 22 октомври, в особено обособена за задачата зона. Зад кормилото на автомобила ще бъдат рали-инструктори от Hyundai Motorsport Academy, а возещите се ще носят „ алкохолни “ очила, които симулират усещания и държание след консумация на алкохол.



„ Алкохолните” очила възпроизвеждат друг % промили – от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила. Целта на тест драива и симулациите с „ алкохолните” очила е да се даде опция на всеки участник да разбере по какъв начин съответното количество алкохол въздеиства върху реакциите и преценката му и го прави на процедура некадърен да кара.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР