Специална работнагрупа от експерти и юристи подготвя текстове, които да

...
Специална работнагрупа от експерти и юристи подготвя текстове, които да
Коментари Харесай

Създава се „Дом с история“. Организацията в Пловдив ще брани паметниците на културата

Специална работнагрупа от специалисти и адвокати приготвя текстове, които да бъдатдопълнителновключени в Закона за културното завещание (ЗКН), тъй че да се подсигурява прекъсването на умишленото заличаване на сгради- архитектурниценности. Общественото разискване на Законопроекта за изменение на ЗКН завърши в края на 2023 година, само че съгласно политици от Пловдив към момента са налице „ пробойни “, които позволяват намесата наразлични инвеститорски ползи.Според тях съществуватредица спънки на локално и националнониво, по отношение на запазване паметниците на културата.За да се приключи порочната процедура някой далобира " нагоре " само в частни ползи на разнообразни вложители, еналожително да бъдат вписани наложителни гаранции. Това коментирапред ДарикрадиоЧило Попов, строителен бизнесмен, представител наДа, България!, който бе и претендент за кмет на регион „ Централен “ в Пловдив на миналите локални избори.

Съгласно новите оферти на работната група, Законът за културното завещание би трябвало да дава явен правилник за отговорността и отговорностите на притежателите на здания – без значение дали архитектурните монументи са частни, общински или държавни. В тази връзка би трябвало да се актуализира и размера на глобите. Изключително значимо е да се основат и районни представителства на Националния институт за недвижимо културно завещание, защото практиката през последните 25 години демонстрира, че специалистите по места са извънредно незадоволителни, което забавя с години процеса по възобновяване на постройките, даже и в случай че притежателят е обезпечил финансиране. Тези специалисти ще могат да правят и постоянен мониторинг.

Не на последно място би трябвало да се търсят пътища и за извънредно скъпото финансиране на проектите за възобновяване и ремонтите на паметниците на културата в цялата страна. Сред опциите, които основателите оферират да се обсъдят, са улеснено публично-частно партньорство сред общини и частни лица за възобновяване на цели зони (по сходство на програмата за саниране на старите панелни блокове), данъчни облекчения за притежателите и безлихвени заеми от Българската банка за развиване.

Голяма част от концепциите за запазване на архитектурните монументи на културата са залегнали и в Програмата за ръководство на Пловдив, а самодейността на локалната власт „ Да съхраним дружно Старинен Пловдив “ дава опция притежателите да аплайват за финансиране с планове за реституция на фасади и художествени детайли.

Предстои Законопроектът за изменение и допълнение на ЗКН да бъде направен финално и импортиран за разискване в Народно събрание.

***

През миналите 25 годинипроблемът за запазване на недвижимото културно завещание на Пловдив е стоял предвсички минали ръководства на града.През тозичетвърт век се виждат 2 съществени процеса - красивите старисгради в града серазрушават, като се оставя единствено фасадата,преди да бъде осъществено новото строителство,но в нерядко от случаите има подозрение, че тесе подпалват.Целтана новите притежатели е дане сепроточватс години разрешителнитепроцедурии капиталовите периоди да се изпълнят в точния момент. В Пловдив имасгради, които се афишират запаметницинакултурата,след като към този момент са били съборени. Инфрмацията коиобективлизат вт.нар.Защитен лист не е общодостъпна.

Освен тези 2 процеса, може дасе отбележати 3 основнипроблема, свързани със постройките -паметницинакултурата, които досега остават нерешими. Това салипсата на единно решение сред многото наследници, респективно притежатели на тези сгради; неналичието нафинансиране; и неналичието на задоволително специалисти от Националния институтпоопазване на недвижимото културно завещание, които да оказват помощ в този развой и на локално равнище.

Над 600 здания в Пловдив бяха проучени през 2022 г.от специалисти, които предадоха листата с анализитена Специализирания съвет за опазванепаметницинакултуратакъмНИНКН.ВОбщина Пловдив е на ход и стратегия " Да съхраним дружно Старинен Пловдив ", която подкрепя с до 10 000 лева планове на частнисобственици за възстановяване на фасади на старинни здания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР