Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените

...
Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правораздаване към този момент е в историята. Народно събрание одобри дефинитивно създадените от Министерството на правораздаването промени в Закона за правосъдната власт, с които се закриват Специализираният углавен съд, Апелативният профилиран углавен съд и съответните им профилирани прокуратури. Това е една първа стъпка в България да има един закон за всички. Изключително доста са провокациите пред правосъдната промяна. Какво би трябвало да се промени, с цел да може прокуратурата да бъде професионална, работеща, а не поръчкова?

На съвещание на Министерския съвет беше утвърден законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, който планува европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в прокуратурата. С това законодателство страната извършва своя ангажимент да обезпечи ресурсна обезпеченост за активността на европейските делегирани прокурори. Със заключителните разпореждания на закона е планувана смяна в Закона за специфичните разследващи средства и в Наказателно-процесуалния кодекс, с които категорично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да желаят потребление на СРС и да употребяват събраните от тях данни и материални доказателства по каузи от подготвеност на европейската прокуратура.

" Предстои една огромна крачка – въвеждането на ефикасен механизъм за следствие и за търсене на отговорност на основния прокурор и за това да създадем досъдебното произвеждане по-бързо и по-ефективно . Тези проблеми в България стоят повече от десетилетие. Имаме против България влезнали в действие неоправдателни решения на ЕСЧП, в които ясно се споделя, че в България има законодателен вакуум, неефективно законодателство, което на процедура не дава опция, ако основният прокурор извърши закононарушение, да бъде дейно разследван и да му бъде търсена отговорност. Това е едно от провокациите, за които и Европейска комисия споделя, че неведнъж България не се оправя. Затова по гледище на Европейска комисия бяха включени поредност от ограничения в Плана за възобновяване и резистентност, утвърден на 15 април. В момента в Министерството работим по този законопроект. Ще бъде подготвен на 30 юни . Миналата седмица имах среща с Венецианската комисия и изградихме график, по който този законопроект да бъде съветван с тях, тъй че да се подсигурява господство на правото. 



Следващите въпроси, по които работим, са – възстановяване на правната уредба за състезанията, атестациите, командироването на магистратите; електронното правосъдие; дилемите на Народното събрание, който тази година има конституционна отговорност да избере парламентарна квота във Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича, да избере Инспекторат към Висш съдебен съвет и вероятно да одобри промени в Конституцията за тези цели. "

Казусът " Гешев "

" Към сегашния миг уредбата е такава, че основният прокурор може да бъде предварително освободен с решение на Пленума на Висш съдебен съвет и надлежно – в случай че подаде той оставка. С оглед фактическата власт на основния прокурор, това прави тази мярка неефективна. Именно по тази причина би трябвало да бъде образуван подобен Висш съдебен съвет, който фактически да дава опция на членовете си да работят самостоятелно . За ефикасното следствие на основния прокурор би трябвало да се планува процедура, при която, в случай че стартира следствие против него, той да бъде краткотрайно отхвърлен от поста си, с цел да не може да препятства следствието. "

При визитата си у нас Лаура Кьовеши сложи въпроса, за това, че Законът за правосъдната власт не обезпечава в цялостна степен ефикасното действие на европейските прокурори. Какво би трябвало да се промени?
" Преди дни Министерският съвет утвърди законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, който планува европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в независима организационна конструкция в прокуратурата – това е решителна смяна. "  

" Фокусирахме се с сътрудниците от Базелския институт върху две съществени тематики – по какъв начин да изградим едно настоящо действително антикорупционно законодателство и по какъв начин да подобрим правната рамка за конфискацията на нелегално добито имущество. Те също недоумяваха каква е била задачата на актуалното решение на законодателя – хем да се употребяват СРС от страна на КПКОНПИ, хем тя да няма проверяващи функционалности, както и сливането на конфискацията и антикорупционната функционалност в едно ... Коментирахме положителни работещи други модели. Напредваме и по двата плана. "



Кога в България ще има наказани за корупция и допустимо ли е това при един остарял модел на работа на прокуратурата? Защо българинът е безпомощен против корупцията? Какво е противодействието против корупцията и корупционните практики? Какви са Целите на Втория протокол за засилено съдействие и откриване на електронни доказателства към Конвенцията за закононарушения в кибернетичното пространство от 2002 година, подписан от министъра на правораздаването Надежда Йорданова? Докъде стигна електронното правораздаване в България? Кои са акцентите в Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение? Какви ще бъдат новите ограничения за отбрана и контрола на ограниченията за отбрана? Каква е философията на Търговския закон? 

Предаването се излъчи онлайн от кабинета на министър Йорданова. Чуйте целия диалог от звуковия файл.

Снимки – БГНЕС и БНР По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР