Специализираният съвет за контрол над снабдяването с лекарства се събра

...
Специализираният съвет за контрол над снабдяването с лекарства се събра
Коментари Харесай

Д-р Златанов: Има данни, че част от лекарствата се задържат от търговците на едро

Специализираният съвет за надзор над снабдяването с медикаменти се събра на първа среща през днешния ден. „ Събрахме се, с цел да се посочи връзката сред обособените звена. Той обаче ще конструиран на последваща среща в елементи. Тогава ще е ясно кои съответни хора влизат в него, какви са периодите за осъществяване на предпочитани задания и какъв ще е правилника му на работа “, сподели след срещата зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

На срещата в Министерството са участвали Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ), Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ), Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), БГФарма, Българска Асоциация на Търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ) и Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Д-р Златанов заяви, че Министерството има данни, че част от медикаментите се задържат от търговците на едро и в случай че те се потвърдят, че ще има сигурно наказания. „ Още преди седмица стартираха всеобщи инспекции от ИАЛ, НСЦРЛП и РЗИ по цялата верига на лекарствоснабдяването. Дотук са открити нарушавания, само че те още не могат да бъдат квалифицирани като систематични, тъй като това е единствено една двайсета от инспекциите, които считаме да правим. За момента има информация за десетина изчезнали медикамента. Предстои да установим какъв брой от тях липсват както в аптечната мрежа, по този начин и при търговците на едро, може ли да се обезпечат посредством импорт и може ли да бъдат съответно заместени от съществуващи в аптечната мрежа медикаменти “, сподели зам.-министърът.

Той осведоми още, че сега се разисква и дали формулата, по която се пресмятат от кои медикаменти има дефицит, е задоволително ефикасна, дали е нужна смяна и в случай че се постанова такава – по какъв начин да бъде изменена.

„ Това, което нашата асоциация ще внесе е преди всичко да имаме самодеен съставен елемент, да се понижи административната тежест и периодите за паралелния импорт посредством процедури, а не посредством нормативни промени. На второ място – какво следва, когато има открит насилствен дефицит, по какъв начин стига информацията до лекуващия доктор и до изписващия медикаментите фармацевт и какви са напътствията, които страната им дава. На трето място в нашето предложение е безкомпромисно санкциониране и недопускане на противозаконни практики в снабдяването с медикаменти “, сподели след срещата Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на БАРПТЛ.

Според нея формулата в електронната система за следене на медикаментите (СЕСПА) е правилна и тя е била поправена след обширен и доста деликатен одит. По думите на Маринкова следва да бъдат конкретизирани аргументите за дефицита, с цел да може да бъде предотвратен в бъдеще.

Директорът на ARPharM Деян Денев описа, че има обстановки, в които се твърди, че даден лекарствен артикул е провиснал на пациента, а в действителност не е провиснал, а е изнесен.

По думите му притежателите на позволение за приложимост по принцип доставяли по-големи количества от декларираните като потребности на българските пациенти. „ Проследимостта би трябвало да бъде усъвършенствана, с цел да се подсигурява, че тези лекарствени артикули остават в България, а не се изнасят. Данните демонстрират, че едвам 40% от медикаментите по лекарско наставление се верифицират и отпускат “, сподели Денев.

Той беше безапелационен, че с цел да имаме качествени данни от верификационната система, които демонстрират действителния брой опаковки, които се отпускат, те би трябвало да бъдат 100% верифицирани. А с цел да се подсигурява, че няма да има дефицит, тази информация би трябвало да бъде включена в СЕСПА.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР