Специализираният съд ще заседава в понеделник по делото срещу бившия

...
Специализираният съд ще заседава в понеделник по делото срещу бившия
Коментари Харесай

Специализираният съд заседава по делото срещу Петър Москов

Специализираният съд ще заседава в понеделник по делото против някогашния здравен министър Петър Москов, съобщи БГНЕС. Петър Москов беше даден на съд през март 2018 година. Освен него подсъдими по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев, Юлияна Ценкова.
Петър Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Турция - 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната. От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за Министерство на здравеопазването от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца.
Второто обвиняване против Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли обилни вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски.
Третото обвиняване на Москов е за това, че в интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица, на които е предоставено ръководството на публично имущество, и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева В резултат на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол, гр. София, да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане съответно в тази база на „ Бул Био “ ЕООД. Така са осъществени обилни разноски за производството на имунизацията, без да са спазени нормативните условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР