Специализираните съдебни структури трябва да се закрият, защото служат за

...
Специализираните съдебни структури трябва да се закрият, защото служат за
Коментари Харесай

Дончева: Голяма част от спецмагистратите нямат необходимите квалификация и стаж

Специализираните правосъдни структури би трябвало да се закрият, тъй като служат за принуда върху съперници на досегашната власт. Това съобщи в „ Лице в лице “ водачът на „ Движение 21 “ и към този момент някогашен народен представител от „ Изправи се! Мутри вън! “ Татяна Дончева.

Относно гласуваната декларация от Висшия правосъден съвет против импортирания, само че неприет от 45-ото Народно заседание законопроект за закриването на профилираните прокуратури и съдилища, Дончева разяснява, че магистратите нямат съображение да настояват, че това е „ разстрел “ на правосъдните органи и работи в интерес на мафията.

„ Ако те настояват, че закриването на спецпрокуратурата и спецсъда „ разстрел “, дано да е „ разстрел “, само че в нуждата от тяхното закриване аз нямам никакво подозрение, както и голяма част от гилдията – настоящи съдии и прокурори. Това е орган, основан за принуда от досегашната изпълнителна власт, която имаше в лицето на профилирания съд и прокуратура инструмент за напън върху бизнес и политически съперници “, разяснява юристът.

По думите ѝ до разстрела на нейната клиентка Станка Марангозова се е стигнало поради неефективната работа на спецпрокуратурата, която с години не е внесла обвинителен акт по нейния проблем.

„ Истинската цел на спецсъда и спецпрокуратурата е листата на лицата, който за почва с президента и вицепрезидента, минава през Народното събрание, министрите и стига до митничарите. Някой може да каже, че това е форма за битка с корупцията, аз считам, че ефикасната битка с корупцията се води от естествената правосъдна система, както повелява българската Конституция, а не от профилирани органи – основани за рекет “, разяснява тя.

Според нея магистратите в профилираната правосъдна система получават в пъти по-високи заплати от сътрудниците им в общоприетите прокуратури и съдилища, а компликацията на работата не е по-различна. Дончева разяснява, че в профилираните структури делата на първа инстанция завършват приблизително след 7-8 години.

„ Правосъдният министър би трябвало да извади листата на прокурорите, да им „ забели “ имената, с цел да не кажат, че са персонални данни, и да им извади къде са приключили. Огромната част от тези хора са приключили юридическите ПУЦ-ове, нямат безусловно никаква подготовка и стаж, идват от районни равнища, прескачайки няколко равнища в кариерата “, разяснява Дончева.

Дончева заключи, че служебният кабинет би трябвало да си свърши работата и да провеждат почтени и транспарантни избори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР