Специализираната прокуратура започна предявяване на обвинения на лица за участие

...
Специализираната прокуратура започна предявяване на обвинения на лица за участие
Коментари Харесай

Шестима от Медицинския университет в София са обвинени за незаконен прием на студенти

Специализираната прокуратура стартира предявяване на обвинявания на лица за присъединяване в проведена незаконна група за противозаконен банкет на студенти с неистинен документи в Медицинския университет в София. По този мотив в Съдебната палата в София бе даден брифинг, на който стана ясно, че общо шестима души от Медицинския университет в София са упрекнати в документни закононарушения и закононарушения по работа.
Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП организираха акция в Университета, обвързвана с незаконен банкет на фиктивни студенти.
Делото за проведена незаконна група е формирано през септември 2017 година Част от упрекнатите към момента работят в МУ, а друга са някогашни чиновници. По думите на ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев е евентуално кръгът на обвинените да се разшири, защото има данни за повече участници.
Основното закононарушение, за което се води следствието, е банкет на задгранични студенти и „ оправяне " на изпитите им по нерегламентиран метод. Приетите по тази скица студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „ услуга " е сред 40 и 50 хиляди евро.
Основната част от тях са жители на Европейски Съюз, най-вече от Обединеното кралство, само че най-често от арабски генезис.
Получавайки статут на студенти, те получават и статут за непрекъснато престояване в България, което също е била цел.
„ Това е въпрос и за националната сигурност, тъй че и по тази линия се работи ", уточни Гешев, представен от БТВ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР