Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие

...
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие
Коментари Харесай

Обвиниха петима, раздавали кредити с лихва от 100% /снимки/

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност пет лица за присъединяване в проведена незаконна група, основана за приемане на приходи от противозаконна банкова активност (лихварство) посредством потребление на физическа мощ, закани и изнудване, оповестиха от прокуратурата.
Обвинените са арестувани на 16 юли в село Градец, община Котел, Сливенска област, при профилирана полицейска интервенция на ТС БОП-Сливен, Ямбол, под управлението и надзора на Специализираната прокуратура.
Събраните доказателства сочат, че групата, ръководена от двама братя, е работила на от началото на 2016 година Участниците са предоставяли заеми, най-често в размер до 400-500 лева и най-вече на малоимотни хора от ромски генезис, с 50 на 100 месечна рента. При неизплащане на задължението в период, лихвата скачала непосредствено на 100%.
Установено е, че ръководителите на групата и някои от участниците държали на разнообразни адреси дебитните карти на длъжници, с които получавали обществени помощи и помощи за майчинство.
Изисквали картите първоначално за заема ведно с ПИН-кода, а след това ги задържали, защото лихвата се увеличавала. Установени са няколко длъжници, чиито дебитни карти са били държани и употребени от групата с години.
Постъпващите в тях средства били изтегляни от участниците в групата от разнообразни банкомати в градовете Карнобат, Ямбол, Котел и други селища. Така лихварите не будели съмнения у органите на Министерство на вътрешните работи за незаконната си активност. Изтеглените пари били предоставяни на ръководителите на групата, които ги разпределяли сред участниците.
В хода на дейностите по следствието в жилища на ръководителите са открити и конфискувани и описи на длъжници, укрити в специфични тайници. Двамата имат няколко къщи в село Градец, добити със средства от противозаконната банкова активност и трансферирани фиктивно на техни родственици и близки.
В случай на неспособност да покрият отговорностите си с лихвите, получателите на заеми били заплашвани и пребивани по улиците на селото пред очите на голям брой хора. При осъществените претърсвания в употребените от групата парцели е открито и конфискувано огромно количество златни украшения и пари, добити от незаконната активност.
Петимата упрекнати не упражняват публична специалност, всички те са престъпно проявени или осъждани, някои от които за лихварство. С прокурорско разпореждане те са арестувани за период до 72 часа. Предстои в Специализирания углавен съд да бъде импортирано искане за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ за всеки от тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР