Специализираната прокуратура приключи разследването на кризата от 2019 г.40% от

...
Специализираната прокуратура приключи разследването на кризата от 2019 г.40% от
Коментари Харесай

„Стомана“ и „Топлофикация“ източили водата на Перник

Специализираната прокуратура завърши следствието на рецесията от 2019 година
40% от дебита отивал в предприятията

Обвинени са някогашният министър Нено Димов и екскметица, която не въвела режим в общината

Търговските сдружения “Стомана Индъстри” АД и “Топлофикация Перник” АД са източили за промишлени потребности 1 025 303 кубически метра питейна вода на стойност 1 901 937,06 лева Намалял е до сериозни равнища размера на язовир “Студена” и са нанесени обилни вреди на “ВиК Перник” ООД. Това сочат главните заключения от следствието на така наречен водна рецесия в Перник, което Специализираната прокуратура завърши през днешния ден.

Предстои предявяване на материалите и внасяне на обвинителен акт в съда.

“Труд” разгласява още на 19 декември 2019 година материала със заглавие -->. Още тогава беше ясно, че частното сдружение, дружно с локалната “Топлофикация” са предизвикали безводието и режима за перничани. Напразно един от шефовете на “Стомана” се опитваше да отхвърли, че 40% от дебита на водата на града е минавал единствено пренос през промишлената зона, а не е употребена в предприятието. Изводите на проверяващите обаче го опровергават.



Още на 19 декември 2019 година “Труд” уточни на 1 страница, че водата на Перник е отивала към цех “Стомана”, което в този момент е главен извод от завършилото следствие на спецпрокуратурата.

По делото е упрекнат някогашният министър на околната среда и водите Нено Димов, който в интервала от 1 април до 19 ноември 2019 година е разписвал разрешенията за прилагане на питейна вода за промишлени потребности от язовир “Студена”. Димов ще дава отговор за умишлена занемареност, довела до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност и обилни вреди на компания “ВиК Перник”.

Втората обвинена е някогашната изпълняваща функционалностите на кметица на Перник Севдалина Ковачева. Между 9 октомври и 11 ноември 2019 година тя е била известена документално по надлежния ред от шефа на “ВиК Перник” ООД за понижаване на водния запас в язовир “Студена”. Било є е препоръчано да вкара режим на водоползване в обитаемоте места в общината, само че тя отказала, най-вероятно с политически претекстове. По същото време е била акцията за локалните избори, извършени в два тура - на 27 октомври и 4 ноември, които в Перник ГЕРБ по този начин или другояче загуби.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР