Специализираната прокуратура не откри данни за престъпление, по повод разследването

...
Специализираната прокуратура не откри данни за престъпление, по повод разследването
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Не е провеждан разговорът на Борисов от аудиозаписите

Специализираната прокуратура не откри данни за закононарушение, във връзка следствието по отношение на оповестени в медии аудиозаписи на диалози, в който се твърди, че взе участие министър председателят Бойко Борисов. Това излиза наяве от на Специализираната прокуратура.
Още по тематиката
Информацията се дава по отношение на голям брой запитвания от медии и поради високия публичен интерес и след позволение на наблюдаващия прокурор, се споделя в известието.

Специализираната прокуратура (СП) отбелязва, че е образувала кореспонденция по сигнали на Христо Иванов от " Да, България ", съдържащи изказвания по публикувани в средствата за всеобщо осведомление аудиозаписи, " в които се чува глас, наподобяващ на този на министър-председателя на Република България Бойко Борисов ".

В известието по-нататък се споделя, че е осъществена инспекция, в хода на която са разпитани Бойко Борисов, основният прокурор Иван Гешев и някогашният основен прокурор, в този момент ръководител на КПКОНПИ, Сотир Цацаров, някогашният финансов министър Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова и Биляна Гълъбова. Изискани са голям брой документи и информация от разнообразни институции и институции. За определяне на действителното наличие на аудиозаписа е назначена техническа експертна информация, която открива еднаквост сред наличието на записа и възпроизведения диалог в сигнала.

Анализът на събраните материали по преписката не е разкрил да е провеждан визираният в сигналите диалог сред Бойко Борисов и министър председателите на Бавария, Полша и Унгария в наличие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната интервенция на министър-председателя Бойко Борисов в активността на Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ) и Комисията за финансов контрол (КФН) във връзка с сдружението " Еврохолд България " АД и непозволени дейности от страна на тези органи по отношение на сдружението, не са открити данни за упражнено въздействие или влияние върху представител на посочените две институции, се споделя в известието.

Наред с това, в несъгласие със декларираното в записа и в сигнала, се установи, че АДФИ не е правила финансова ревизия на " Еврохолд България " АД за интервала от 2018 година до август 2020 година

Проверка на " Еврохолд България " АД е имало през април 2019 година - от КФН, и ориентирана към анализиране на финансовото положение на сдружението по отношение на изразено желание на сдружението да придобие активите на " ЧЕЗ Разпределение България " АД и " ЧЕЗ Електро България " АД. Предметът на договорката налагал да се откри дали " Еврохолд България " АД има нужния финансов запас освен да заплати цената по договорката, само че и да поддържа съответна инфраструктура в електроснабдителния бранш в България, се отбелязва в известието.

 Борисов в изявление за фотосите от спалнята: Постановка като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Виж още

Не е открито каквото и да било влияние от страна на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на наказателното произвеждане против (бившия зам.-министър на стопанската система - б.р.) Александър Манолев (обвиняем за корист с евросредства за къщата му за посетители в Сандански - б.р.).

Установено е по преписката, че не са налице данни за предписание от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, за осъществяване на инспекция във връзка с Елена Йончева и свързани с нея лица по отношение на усвояването на средства от Европейски Съюз по оперативни стратегии. Доколкото са били осъществявани инспекции от страна на Държавна фирма " Земеделие " и други способени органи, то същите са били регламентирани, в сходство със законовите пълномощия на проверяващите, като липсват данни за самодейност или интервенция на други длъжностни лица, се споделя в известието.

Съобщението на Специализираната прокуратура приключва по този начин:

В резюме, следва да се подчертава, че " както е посочено в постановлението на прокурора от Специализирана прокуратура ", Прокуратура на Република България е призвана да следи за съблюдаване на законността и да притегля към наказателната отговорност направилите закононарушения от общ темперамент лица. Гражданската отговорност, дисциплинарната отговорност и всевъзможен различен тип отговорности се реализират при разнообразни условия. Това няма отношение към наказателния развой, наказателната принуда и се осъществя от други субекти, а не от органите на правосъдната власт и по реда на Наказателно-процесуален кодекс. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР