Специалистите отправят предупреждение към всеки бъдещ стопанин на мъркащ домашен

...
Специалистите отправят предупреждение към всеки бъдещ стопанин на мъркащ домашен
Коментари Харесай

Вярно ли е, че белите котки са глухи?

Специалистите насочат предизвестие към всеки предстоящ собственик на мъркащ домакински любим, че измежду котките с бяла четина се срещат глухи по рождение екземпляри. Тези животни могат да оцелеят единствено благодарение на индивида.

Установено е, че при белите английски котки се следи висок % смъртност първият ден след раждането. Причина за това се счита, че е генът W, поради който котките са с бяла четина. Достатъчно е този ген да бъде завещан от единия родител.

По време на ембрионалното развиване този ген блокира клетките, които дават отговор за пигментацията на козината. Заради този злополучно появил се ген, развъдчиците на персийски котки с бяла четина съблюдават условието котката да не се чифтосва с сътрудници с друга багра.

Това наследено генетично заболяване при котките е резултат на дегенеративни промени във вътрешното ухо. Много постоянно то се съпровожда от синьо оцветяване на ириса, т.е. най-често глухи са синеоките бели котки. Това е по този начин, тъй като генът, отговарящ за белия цвят на косъма пречи на пигментацията на ириса и той съхранява първичния си наследник цвят.

Глухотата при котките може да визира едното или двете уши. При котки с друг цвят на очите, нормално животното не чува с ухото, което се намира от страната на окото със наследник цвят.

По-голямата част от котетата с бяла четина са изцяло глухи, над 50 % от тях, а съгласно някои откриватели глухи са към 70 %. Дегенерацията се случва още в първите седмици след раждането. Още тогава мозъчният дънер не реагира на звукови дразнения.

Възниква въпросът глухотата на белите котки може ли да се дефинира като неработоспособност. Отговорът на експертите е, че това не е инвалидно положение. Те се раждат с тази липса и не се постанова да се приспособяват в по-късен стадий от живота към нея.

 Глухота при котките

Как се ориентират глухите котаци в света към тях?

Малкото котенце се ориентират благодарение на останалите си сетива - зрение, подушване и усещане. Във времето тази им дарба се изостря и доразвива. Когато стопанинът на такова животно доближава, те знаят това, тъй като усещат вибрациите по пода и реагират.

Вижте и породи котки с бяла четина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР