Специалистите, които се занимаваме с демография, следим процесите по намаляване

...
Специалистите, които се занимаваме с демография, следим процесите по намаляване
Коментари Харесай

Георги Бърдаров: Радикална реформа в образованието може да спре демографския срив

Специалистите, които се занимаваме с демография, следим процесите по понижаване на популацията и знаем какво се случва генерално. Всяка година България понижава с 55-60 хиляди Души, само че ме изненада цифрата 800 хиляди, чаках да е от порядъка 600-700 хиляди

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria писателят Георги Бърдаров, който е експерт и по етно-религиозни и демографски проблеми.

Предполагам тук дял има и пандемията, защото България записва равнища на смъртност над 20 промила, които са измерения за африкански страни и страни във боен спор.

Не раждаемостта, а неналичието на млади и дейни хора е огромният проблем на България. Проблемът не е необратим.

 
Много по-важно е какви са структурите на популацията. Конкретно две структури – възрастовата, защото България стана първата група в целия свят, където най-голямата група от популацията са дамите сред 65-69 години. Второто е етническата конструкция, защото на преброяването сред 2001 и 2011 година българският етнос беше намалял с 1 млн. души.
Критичният най-малко е мъчно да се каже какъв е, само че може би е от порядъка на 4.5-5 млн. души.

Обратът би трябвало да стартира с радикална промяна в образованието както е Ирландия. Ако демотивираме младежите на равнище приблизително и висше обучение да останат в България, по какъв начин ще ги мотивираме по-късно?

Около 30% от територията на България е в така наречен демографска пустиня.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР