Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –
Коментари Харесай

Млада жена и бебе с шанс за втори живот след сплит трансплантация във ВМА и болница „Лозенец

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация – пета за 2021 година. Реципиентът е 26-годишна жена с примитивен склерозиращ холангит в последна фаза, а донорът – жена на 24 години, с мозъчна хеморагия, оповестяват от ВМА.

" Пациентката се намираше преди всичко в нашата листа на чакащи. Веднага откакто получихме известие за донорската обстановка в Пловдив, беше основана нужната организация, " разяснява проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.
Експлантацията на органите бе осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница „ Лозенец”.

" Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота ", съобщи проф. Владов и разясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай – млада жена във ВМА и бебе в болница „ Лозенец”.

" Шестчасовата трансплантация бе осъществена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в положително положение, тя е контактна и съответна, екстубирана ", добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

" Благодарим на сътрудниците от УМБАЛ „ Свети Георги “-Пловдив за съвършената организация при кондиционирането на донора и на сътрудниците от болница „ Лозенец” за положителното взаимоотношение при експлантацията на органите ", разяснява още проф. Никола Владов.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР