Специалисти от Центъра за иновации в областта на материалите към

...
Специалисти от Центъра за иновации в областта на материалите към
Коментари Харесай

Създадоха устойчива батерия с биоразградим електролит от черупки на раци

Специалисти от Центъра за нововъведения в региона на материалите към университета на Мериленд, Съединени американски щати сътвориха нещо в действителност забавно - цинкова батерия с биоразградим електролит от непредвиден източник - черупки на раци, предава Science Daily.

Факт е, че потреблението на акумулатори се усилва с всеки минал ден, което може да докара до екологична злополука в бъдеще, безапелационен е директорът на центъра Лянбин Ху. Така да вземем за пример полипропиленовите и поликарбонатните сепаратори, употребявани нормално в литиево-йонните акумулатори, се разграждат в продължение на стотици и даже хиляди години, което оказва негативно влияние върху околната среда.

Ето за какво учените, в желанието си да намерят решение на казуса, работят от много време насам по основаването на екологични акумулатори.

Батериите употребяват електролит, с цел да придвижват йони сред позитивно и негативно заредените клеми. Електролитът може да бъде течност, паста или гел, а в доста акумулатори за тази функционалност се употребяват запалими или корозивни химикали. 

Авторите на актуалното проучване оферират да се употребява гел-електролит от биологичен материал - хитозан. Веществото е производно на хитина, който се намира в клетъчните стени на гъбите, както и в обилие в екзоскелетите на ракообразните.

Биоразградимият електролит значи, че към две трети от батерията може да бъде разградена от микроби. Полученият от хитозан електролит се разгражда изцяло за пет месеца. 

Тази батерия от цинк и хитозан има енергийна успеваемост от 99,7 % след 1000 цикъла.

Ху и екипът му се надяват да продължат работата по основаването на още по-екологични акумулатори, като това включва и индустриалния развой. " Надявам се в бъдеще всички съставни елементи на батериите да са биоразградими ", споделя откривателят. " Не единствено самият биоматериал, само че и процесът на произвеждане му ". 

Изследването е оповестено в Cell.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР