Като министър мога да кажа, че това е най-тежкото министерство.

...
Като министър мога да кажа, че това е най-тежкото министерство.
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: На поста министър не трябва да се критикуваме, а да си помагаме

„ Като министър мога да кажа, че това е най-тежкото министерство. То дава отговор за националната ни сигурност. Когато бях на посещаване в Израел във връзка детската болница, с удивление разбрах, че министърът на опазването на здравето и на вътрешните работи е един. Не споделям, че по този начин би трябвало да бъде, а че това е сигурността на страната. Най-голямата отговорност на нашето общество е да поддържаме популацията си крепко “.

Това споделя някогашният длъжностен здравен министър доктор Асен Меджидиев пред „ “ в отговор на въпроса по какъв начин наподобява опазването на здравето от позицията на един министър.

Той отбелязва, че отговорностите са доста тежки и добавя: „ За страдание, през годините имаме доста пропуски в построяването на нашето опазване на здравето. Специализирал съм обаче в чужбина – в Германия, Хърватска, и не мога да кажа, че имаме най-лошото опазване на здравето. Напротив, има страни с огромни проблеми. По-голям дефицит на лекари има в Германия, Англия и други страни. Квалификацията на българския доктор е много висока и системата ни на опазване на здравето разрешава на всеки пациент достъп до доста високо равнище квалифицирани фрагменти “.

По думите му измежду значимите промени е тази в доболничната помощ и профилактиката.

„ Неслучайно преди 10 години сътворих програмата „ Детско здраве “ за профилактиране. Профилактиката е главен фактор, който дефинира здравното ни положение. За мен главно би трябвало да се обърне внимание на детското и майчиното опазване на здравето в страната. Трябва да се насочат оптимални старания към това “, показва доктор Меджидиев и отбелязва: „ Най-важното е да се слагат цели, всеки да прави по нещо и да има последователност. На поста министър не би трябвало да се подлагаме на критика непрестанно, а да си оказваме помощ. Всеки един, идвайки на поста, да надгражда системата, да търси предходния и да работи “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР