Специалисти от Тексаския университет в Остин съобщиха, че започват издирването

...
Специалисти от Тексаския университет в Остин съобщиха, че започват издирването
Коментари Харесай

Биолози издирват рядка риба без очи, обитаваща подземни водоеми

Специалисти от Тексаския университет в Остин оповестиха, че стартират издирването на рядка риба – тип северноамерикански сладководен сом, който живее в подземните водоеми в щата.

Рибата е единственият представител на рода Satan eurystomus (лат. Широкоустен сатана). Тя е открита в средата на предишния век, само че за финален път учените са видели представител на този вид през 1984 година,  оповестява. Биолози издирваха рибата от 2006 до 2010г., само че безуспешно. Сега откривателите търсят финансиране, с цел да проведат нови изследвания на място, които да им оказват помощ да схванат какви фактори са довели до намаляването или изгубването на типа.

 14004

Рибата „Сатана“ се отличава с неявяване на очи, транспарантна кожа, смален плавателен мехур и хрущялен череп за разлика от своите близки родственици. Тя стига 13 см дължина и живее в артезианските кладенци на Тексас. Според учените тя може да им опише доста за цялата екосистема на подземните водоеми в района, защото тя е един от най-хубавите хищници.

Повечето хора от Сан Антонио не знаят, че причудливото животно живее под тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР