Специалисти от НАСА смятат, че съществуват не по-малко от 17

...
Специалисти от НАСА смятат, че съществуват не по-малко от 17
Коментари Харесай

Земята е застрашена от 17 хиляди астероида

Специалисти от НАСА считат, че съществуват не по-малко от 17 000 метеорита, които могат да се блъснат в Земята, написа Chronicle.

Понастоящем учените са се заели с търсене и установяване на орбитите им, само че към този момент е изпълнена единствено една трета от поставената цел. Заключенията са въз основа на проучване на над 8000 метеорита.

Досега са открити над 8000 близки до Земята обекта с широчина не по-малко от 140 метра. При конфликт с нашата планета метеорит с сходни размери може да унищожи цяла страна. Въпросните 8000 обекта са разказани и орбитите им са изучени. Това разрешава на астрономите да ги изключат от рисковите за Земята обекти. Остават обаче над 17 000 неразучени и евентуално рискови за земляните метеорита.

Те принадлежат към категорията близки до Земята обекти. Това значи, че се приближават към орбитата на нашата планета на разстояние по-малко от 50 милиона км.

През 90-те години на предишния век НАСА постави старания за търсене и систематизиране на най-опасните метеорити с диаметър над 1 км. При конфликт със Земята сходен метеорит може да провокира световна злополука. През 2010 година всички тези галактически тела бяха разпознати и разказани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР