Специалисти от Китайския университет за наука и технологии обявиха за

...
Специалисти от Китайския университет за наука и технологии обявиха за
Коментари Харесай

Китайски квантов компютър с 255 кубита демонстрира невъобразима мощ

Специалисти от Китайския университет за просвета и технологии оповестиха за пробив в решаването на свръхсложна математическа задача благодарение на нов фотонен квантов компютър – той се е справил с нея за милионна част от секундата. Най-бързият актуален суперкомпютър – американският Frontier – би имал потребност от 20 милиарда години, с цел да реши задачата.

Първата машина от серията Jiuzhang е основана през 2020 година от екипа на Пан Джианвей, водещ откривател в китайската национална квантова стратегия. Тя употребява частици светлина като носители на единици информация – кубити. Първата версия е със 76 кубита, втората – със 113, а в третата версия Пан и сътрудниците му усилват броя на кубитите до 255.

Учените са употребявали Juzhang-3, с цел да решат комплициран проблем, учреден на вземането на проби от Гаусови бозони, което имитира държанието на фотоните, преминаващи през лабиринт от кристали и огледала. Първоначално препоръчаният проблем е бил лишен от практическа стойност, само че последните проучвания демонстрират, че дискретизацията на бозони може да бъде потребна в криптографията, написа изданието SCMP.

При опита Jiuzhang-3 взема решение тази задача от най-висока степен на трудност за една милионна част от секундата. Най-бързият типичен суперкомпютър Frontier, основан в Съединени американски щати през 2022 година и разгласен за най-мощния в света, би се нуждаел от 20 милиарда години, с цел да я реши.

Въпреки бързината им при решаването на избрани типове задания, квантовите компютри надали ще заменят класическите в обозримо бъдеще. Както съобщи през 2019 година пионерът в региона на квантовите компютри Питър Золър, макар напредъка на дребните квантови компютри с десетки кубити, с цел да станат те на практика използвани, е нужен пробив в коригирането на грешките. През 2021 година Панх съобщи, че екипът му е „ на четири или пет години разстояние “ от постигането на нужната промяна на грешките в квантовите компютри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР