Специалистът доц. Райничка Михайлова от ВМА е на мнение, че

...
Специалистът доц. Райничка Михайлова от ВМА е на мнение, че
Коментари Харесай

Експерт: Не е доказан първоизточникът на коронавируса

Специалистът доцент Райничка Михайлова от ВМА е на мнение, че към момента не е потвърдено категорично кое тъкмо е животното, първоизточник на ковид. Тя изясни, че епидемия от такова заболяване към този момент е избухвала през 2002 година, когато болестта е тръгнала от камила. " Коронавирусите са познати от 1930 година, само че главно от ветеринарите. Нашите кучета и котки боледуват от коронавируси. По-късно са познати и при индивида, само че те предизвикват леки болести. До 2002 година, когато избухва епидемия и се открива, че повода е ковид. За доста малко време се разболяват 8000 души. Смъртноста е била към 10% ", разяснява доц. Михайлова от Българска национална телевизия.

Към момента не било ясно по какъв начин коронавирусът в Китай е минал междувидовата преграда. По нейни думи обаче китайската страна е взела извънредно бързо ограничения. " Първите случаи бяха в края на декември, две седмици по-късно вирусът беше потвърден и изолиран ", уточни специалистът. Михайлова посочи още, че евентуално се касае за по-леко протичаща вирусна зараза спрямо 2002 година и добави:  " Да успокоя, че да си инфектиран с ковид изрично не значи гибел ". Тя е безапелационна, че България може да се оправи, в случай че болестта стигне до тук.

Междувременно стана ясно, че общият брой на умрелите от вируса е към този момент 56 души. Заразата потегли от Китай - от град Ухан. Оттам се разпространи в други азиатски страни, във Франция, Съединени американски щати и Австралия. Първите случаи на допустима болест с новия ковид към този момент са регистрирани и в Португалия и Канада. Досега вирусът е засечен в 11 страни, а в самия Китай инфектираните до през днешния ден са 1330.

Китайските управляващи започнаха огромна интервенция по слагане на 13 града в провинция Хубей с над 40 млн. души население под карантина, с цел да попречат на разпространяването на вируса.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР