Специалист по биохимия, учен и изследовател в облacттa нa нeвpонaукaтa,

...
Специалист по биохимия, учен и изследовател в облacттa нa нeвpонaукaтa,
Коментари Харесай

Изграждаме навика да бъдем себе си, ставайки роби на заобикалящата ни среда ♥ Джо ДИСПЕНЗА

Специалист по биохимия, академик и откривател в облacттa нa нeвpонaукaтa, Джо Диспенза споделя своето познание за силата на човeшкия мозък и нaчинитe, по които можeм дa пpeпpогpaмиpaмe миcлeнeто cи, с цел да осъществяваме големия капацитет, заложен във всеки от нас. Лесно ли е да разчупим навика да бъдем себе си?

(Boulevard des Italiens Morning Sunlight, by Camille Pissarro, 1897)

♥ Как се построява навикът да бъдеш себе си

В резултат от привикването на невроните двете реалности – на вътрешния разум и външния свят – като че ли стават съвсем неотделими. Ако да вземем за пример в никакъв случай не спирате да мислите за проблемите си, мозъкът и животът ви ще се слеят като едно. Обективният свят е оцветен от усещанията на субективния разум и по този начин действителността непрекъснато се преценява. Изгубвате се в илюзията на съня.

Можете да го наречете коловоз, да, случва се на всички, само че става дума за нещо доста по-дълбоко: освен дейностите ви, само че и настройките и възприятията също стартират да се повтарят. Изградили сте навика да бъдете себе си, ставайки в избран смисъл плебеи на вашата среда. Мисленето ви е станало равно на изискванията в живота ви и като квантов наблюдаващ, вие създавате разум, който единствено утвърждава още веднъж и още веднъж същите условия в съответната реалност. Единственото, което вършиме, е да реагирате на външния, прочут, непроменящ се свят.

Вие напълно действително сте се трансформирали в резултат на условия отвън вас. Допуснали сте да се откажете от контрола върху ориста си. Вие даже не се борите с непрекъснатата еднообразност на самите себе си и на това, в което се е трансформирал животът ви. Нещо по-лошо: вие не сте жертви на някаква мистериозна и невидима мощ, която ви е сложила в този обаян кръг, вие сами сте основали кръга.

Добрата вест е, че откакто сте основали този кръг, можете да изберете да приключите с него.

Квантовият модел на действителността споделя, че с цел да променим живота си, би трябвало радикално да променим метода, по който мислим, действаме и се усещаме. Трябва да променим положението „ съм “. Тъй като методът, по който мислим, усещаме и действаме, в действителност съставлява личността, то точно личността основава нашата персонална действителност. За да си създадем нова персонална действителност, нов живот, би трябвало да си създадем нова персона, да станем някой различен.

Следователно, да се променим, значи в мислите и в държанието си да надраснем средата.

♥ Величието значи да следваме фантазията си без значение от средата

Преди да мина към методите, по които можете с мислите си да надраснете средата и по този начин да разчупите навика да бъдете себе си, желая да припомня нещо.

Да, допустимо е с мислите си да надраснете сегашната си реалност и учебниците по история са цялостни с имената на хора, които са го правили – Мартин Лутър Кинг, Уилям Уолас, Мария Кюри, Махатма Ганди, Томас Едисон, Жана д’Арк. Всеки от тях е имал в съзнанието си концепция за бъдеща реалност, съществуваща като капацитет в квантовото поле. Визията им била жива в един вътрешен свят от благоприятни условия оттатък сетивата; и с времето всяка от тези персони съумяла да трансформира концепцията си в действителност.

Общото сред тях е, че те всички са имали фантазия, визия или цел, доста по-голяма от самите тях. Вярвали са в бъдеща орис, която е била толкоз същинска в мозъка им, че са почнали да живеят по този начин, като че ли фантазията им се е осъществила. Не са можели да я видят, чуят, вкусят, почувстват, само че са били толкоз захласнати от фантазията си, че са работили в сходство с тази евентуална действителност напред във времето.

Така да вземем за пример, империалистическото господство, което държи Индия под колониално ръководство при започване на XX век деморализирало индийците. Въпреки това Ганди вярвал в действителност, която към момента не участвала в живота на неговия народ. Той приемал концепциите за тъждество, независимост и ненасилие с цялото си сърце.

Въпреки че Ганди подкрепял свободата за всички, действителността на тиранията и английското господство била напълно друга. Конвенционалните показа по това време били в прорез с неговите очаквания и желания. Макар че преживяването на свободата не било действителност, когато се заел да промени Индия, той не разрешил неподходящите външни условия да го разколебаят и не се отказал от идеала си.

Дълго време противоположната връзка от външния свят не показвала на Ганди, че съумява да промени нещо. Но той не допускал изискванията в средата да дефинират неговия метод на живот. Той вярвал в бъдеще, което още не можел да види или да преживее със сетивата си, само че то било толкоз живо в съзнанието му, че било невероятно да живее по различен метод. Той прегърнал нов предстоящ живот, въпреки физически да живеел в сегашния. Разбирал, че методът, по който мисли, работи и се усеща, ще промени изискванията в средата му. И най-после в следствие от напъните му действителността почнала да се трансформира.

Когато държанието подхожда на желанията, когато дейностите са равни на мислите, когато мозъкът и тялото работят дружно, когато думите и делата са в естетика, зад всеки субект стои голяма мощ.

Из: „ Разчупете навика да бъдете себе си “, Джо Диспенза, превод Ирина Манушеева, ИК „ Кибеа “
Картина: Boulevard des Italiens Morning Sunlight, by Camille Pissarro, 1897; chinaoilpaintinggallery.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР