Специален гост в беше банкерът Цветан Василев, който включихме по

...
Специален гост в беше банкерът Цветан Василев, който включихме по
Коментари Харесай

Цветан Василев: Бойко Борисов е минало, а от ГЕРБ са обречени на политическа изолация

Специален посетител в беше банкерът Цветан Василев, който включихме по Skype от Сърбия, и с който разговаряхме за настоящата политическа конюнктура в страната, законът „ Магнитски “, има ли риск за банковата ни система, делото КТБ и още куп значими тематики.

- Нека стартираме този диалог с настоящата политическа конюнктура. Вярвам, че следите протичащото се в страната. Смятате ли, че Българска социалистическа партия ще съумеят да образуват кабинет или вървим стремително към трети парламентарни избори за тази година? Какви са прогнозите Ви, има ли късмет ГЕРБ още веднъж да вземат властта?

Че вървим към трети предварителни избори стана ясно още с метода, по който партията на Слави Трифонов анонсира своите държавни управления 1 и 2, както и с отношението и неналичието на каквато и да било съдружна просвета, показана от тази партия. Едва ли някой е имал подозрение, че откакто ГЕРБ е в изолираност, трети мандат, даден на която и да е партия в Народното събрание, ще докара до сполучливо държавно управление.

С тези си ходове партията на Слави Трифонов обслужи задкулисието, отмести фокуса от най-важните проблеми на дневния ред на обществото и ги подмени с полемики във връзка с качествата на министър председатели, кандидат-премиери и прочие и прочие.

Това, че ГЕРБ може да победи на идващите предварителни парламентарни избори обаче не значи, че ГЕРБ ще се върне във властта. За мен ГЕРБ е жертван е на политическа изолираност, а Бойко Борисов е минало.



- Служебните министри на стопанската система Кирил Петков и на финансите Асен Василев могат ли да бъдат новата опция? Смятате ли, че ще образуват нов политически план или пък ще се причислят към Демократична България, каквито са прогнозите на социолозите?

Аз не считам, че Кирил Петков и Асен Василев ще имат време да образуват нов политически план до идващите изключителни избори, което не значи, че няма да опитат в това време. Смятам, че в случай че тръгнат в тази посока, сигурно няма да е стъпка към присъединение към „ Да, България “. По-скоро би бил политически план с център президента и евентуално ще цели да отнеме огромната част от гласовете на гласоподавателите на Слави Трифонов.

Моята прогноза е още веднъж състояние „ цугцванг “ след идващите парламентарни избори, в случай че не се стигне до някакъв безусловно непонятен компромис, който в една или друга тенденция може да провокира и нови улични митинги.

- Очевидно вървим по стъпките на Белгия, която година и половина беше без парламент, само че се справяше не зле. Къде обаче ще бъде мястото на „ ИТН “ (ИТН), доста хора ги видяха като избавление, вие по какъв начин гледате на тях? И по какъв начин ще коментирате слуховете, че партията на Трифонов има подмолна игра с присъединяване на Движение за права и свободи?

Аз считам, че служебното държавно управление на България никога не се оправя по-лошо от постоянното държавно управление на Борисов. Мантрата, че без Борисов не може да има работещо държавно управление беше опровергана.

Големият проблем не е в неналичието на непрекъснато държавно управление, а в неналичието на работещ парламент, тъй като в работещия парламент са кодирани избрани доста значими процеси, които би трябвало да настъпят, резултиращи в промени на закони, които да доведат до махане на мафията и задкулисието най-много от правосъдната система.

Мисля, че от партията на Слави Трифонов ще има огромен отлив, не бих желал да се наемам с съответни числови измерения, тъй като това не би било съществено, само че считам, че те първо няма да бъдат първа политическа мощ и втори ще имат резултат под 20%. Поради тази причина тези, които се усещат разочаровани и подведени естествено ще търсят нов политически индивид. Но аз нямам доверие, че преобладаващата част ще се насочат непосредствено към „ Да, България “ или групировката на Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. Затова считам, че има място за нов политически план в центъра с блестящо изразени водачи, такива каквито се стартират сега като Кирил Петков и Асен Василев.



Що се отнася до дългата ръка на Движение за права и свободи недвусмислено споделих, че виждам познати лица там. Няма смисъл да споделям кои са, те си знаят. Мисля че след цялото държание на партията на Трифонов след изборите на 11 юли те единствено потвърдиха не просто подозренията, а явно потвърдените обстоятелства за връзки.

Говори се и за изключително близки връзки сред Слави Трифонов и Сотир Цацаров, от тази група беше и необятно дискутирания Петър Илиев, дори дискутиран за евентуален претендент за министър председател, тъй че нищо инцидентно няма в това.

Ако Движение за права и свободи е групировка на Държавна сигурност (ДС), то и марионетките във върхушката са в действителност под контрола на Държавна сигурност. Дългата ръка е ясна. Вече ви споделих за околните връзки сред Цацаров и Слави Трифонов. Цацаров е еднопосочно зависещ на това задкулисие.

Публична загадка е, че Светлозар Лазаров е бил много чест посетител в офисите на малкия екран на Слави Трифонов и че посредством него са редени не дребна част от листите на Има Такъв Народ. На Великден пък се появи една фотография, напълно не инцидентна на Стоян Денчев с Ива Митева в храм Александър Невски и това не мисля че е инцидентно. Знаци колкото поискате. Плюс номинираните за министър председатели, пък и в случай че щете и методът на връзка с останалите политически сили, който явно целеше да няма фокус върху другия дневен ред – Гешев, Висш съдебен съвет, профилираното правораздаване и прочие.

След удара по Пеевски, който си беше айсбергът, тяхното грозно лице, задкулисието сега не е в офанзива, а е в отбранителна позиция. И неговата единствена цел е да амортизира и ограничи вредите върху самите себе си. Пеевски е обречен, несъмнено, ще се опитат да го потулят, прикрият, с цел да не стартира разплитане на чорапа. Но разплитането на чорапа не върви единствено от България, има следствия против Пеевски в редица европейски страни, които да доведат до това, което всички знаем – че той е бил касата на задкулисието, през него са минавали рекета и корупцията и са достигали до политици, магистрати и прочие.



- Звездата на Васил Божков залезе ли от политическата сцена? Какви са връзките Ви с него? В едно изявление като коментар за Вас Божков сподели изтъквам: „ Човекът го унищожиха, сходно на мен, само че той очевидно имаше по-слаби съпротивителни сили “. Как ще отговорите на това? Прав ли е?

Аз не знам по кое време е изгрявала звездата на Божков, той съобщи политически план, съгласно мен той беше жертван през цялото време по ред съображения, основно поради народопсихологията, отношението към богатите от страна на българите и впрочем и впрочем, тъй че надали планът му ще има необикновен триумф.
 Цветан Василев: Ще има огромен отлив от партията на Слави Трифонов на идващите избори (ВИДЕО) Цветан Василев: Ще има огромен отлив от партията на Слави Трифонов на идващите избори (ВИДЕО)
" Че вървим към 3-ти предварителни избори стана ясно още с метода, по който партията на Слави Трифонов анонсира своите държавни управления 1 и 2,...

Аз не считам, че Божков е сплескан по сходен метод като мен. Кои са разликите? - Само че в този момент да се съпоставяме кой е с по-големи съпротивителни сили не считам, че е подходящо. Аз не считам, че съм погубен, в противен случай през цялото това време съм работил интензивно за дискредитацията на мафиотския модел на Пеевски и Борисов в България и считам, че имам и значителен принос в номинирането и слагането на Пеевски в листата на Министерство на финансите на Щатите.

- Като банкер и икономист какво мислите за влизането на България в еврозоната?

Влизането в еврозоната за мен е преекспонирано. То се стартира поради контрола върху банките. Европейска централна банка непосредствено можела да рефинансира банките при положение на потребност. Аз мисля че макроикономически България не е готова за влизане в еврозоната. Освен това съм уверен, че огромна част от банките също не са подготвени.

Цялото изявление в Василев гледайте във видео файла.

Автор: Габриела Андреева

Още от ИНТЕРВЮ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР