Спешни медици от центрове за бърза помощ в София, Благоевград,

...
Спешни медици от центрове за бърза помощ в София, Благоевград,
Коментари Харесай

Спешните медици започват протести заради парите за COVID-19

Спешни медици от центрове за спешна помощ в София, Благоевград, Перник, Велико Търново, Търговище и Кюстендил излизат през днешния ден на митинг пред постройката на министерство на опазването на здравето, заяви БНР. Медиците не са удовлетворени от новите правила, по които ще се отпускат добавките за работа на първа линия с заболели от COVID-19. Освен това парите стартират и да се бавят. 

Досега на медиците се полагаха 1000 лева добавка без значение от това какъв брой тъкмо смени са дали през месеца и какво е било действителното им натоварване. Сега оптимално вероятната сума става 1000 лева, само че за цялостен отработен месец. Ако  смените на съответния чиновник са били по-малко от вероятното, ще се взимат съответния дял от добавката. Няма да се пресмята точния брой дни, в който медиците са работили с пациенти от коронавирус, а общото натоварване за месеца, разясниха от здравно министерство. 

Подобен ред на обвързване на добавките с действително отработеното време на първа линия бе въведено с нова методика на НЗОК и в болничната помощ. Добавките на личния състав от извънболничната помощ пък се обвръзват с равнището на заболеваемост и сумите ще са по-ниски от 1000 лева при равнища под 600 на 100 000 души заболеваемост. НЗОК промени и разпоредбите за погашение на активност на лечебните заведения без значение от действително лекуваните пациенти, които целят лечебните заведения да получават финансиране макар ограничавания банкет поради коронавирус. Промените в методиките се изясняват с по-ниските равнища на заболеваемост и целят да гарантират по-справедлив ред на възнаграждение. 

Освен че ще се заплащат по-ограничено, парите за първа линия стартират и да се бавят. По този мотив здравният министър Стойчо Кацаров прикани за незабавна актуализация на държавния бюджет поради привършване на опциите за покриване на разноските от икономии. За Кацаров изплащането на добавка от 1000 лева на човек без значение от броя изкарани смени и отрбатено време е незаслужено. Не е ясно дали методиките няма още веднъж да бъдат изменени поради митингите на работещите в системата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР