Спешна промяна на законодателството у нас. Съдът на Европейския Съюз

...
Спешна промяна на законодателството у нас. Съдът на Европейския Съюз
Коментари Харесай

Решение на Съда на ЕС: Прокуратурата у нас не може сама да издава европейски заповеди за арест

Спешна смяна на законодателството у нас. Съдът на Европейския Съюз в Люксембург реши, че българската прокуратура не може сама да издава европейски заповеди за арест. Мотивите - не сме планували правосъден надзор на заповедта и на постановлението за задържане до 72 часа.

Това значи, че е нужен надзор от българският съд или над постановлението за задържане на всеки един човек, търсен от обвиняването, или над самата европейска заповед.

Тоест, всеки, който е арестуван - да бъде предпазен на територията на общността.

Досега обвиняването издаваше европейските заповеди за арест в отсъствието на търсения човек.

Решението от Люксембург е по искане на Уесминстърския съд в Лондон поради европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Свищов за задържането на българин, обвинен в кражба. Английските бранители на мъжа се обръщат към юрист Ася Стоянова за експертно мнение по въпроса, а юристите на Острова изпращат проблема в Люксембург.

“Издадените към този момент европейски заповеди за арест са незаконносъобразни и те няма да бъдат почетени от останалите страни членки. Даже в Лондон още през вчерашния ден тези каузи, по които аз съм била ангажирана, по тях към този момент излезе решение, че заповедите са отхвърлени, делата са надлежно прекъснати “, изясни Ася Стоянова.

От пресцентъра на прокуратурата споделиха, че ще проучват решението, само че казусът е в законодателната уредба на страната. От Министерството на правораздаването реагираха със поръчка за незабавна смяна на законодателството.

" По заповед на министър Ахладова в бърз порядък се привиква работна група с представители на правосъдната власт, Висшия адвокатски съвет и академичната общественост, която да разиска промени в законодателството, тъй че да се отговори на поставения въпрос.... "

Не е ясно какъв брой време ще работи тази работна група.

Междувременно стана ясно, че юрист Ася Симеонова е била номинирана за присъединяване в работната група.



В страницата си във " Facebook " обвиненият предприемач Васил Божков, че по-късно решение се връща.

Административният съд в София е отменил дефинитивно запора на част от парцелите на Божков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР