Спешна необходимост от промяна на Закона за извънредното положение. Около

...
Спешна необходимост от промяна на Закона за извънредното положение. Около
Коментари Харесай

Кучето е заровено в лошо направения Закон за извънредното положение

Спешна нужда от смяна на Закона за изключителното състояние. Около тази концепция се сплотиха ръководителят на Стопанската камара Радосвет Радев и президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов в студиото на Българска национална телевизия.

"Реалните резултати от рецесията ще станат ясни години след нея, а в този момент би трябвало да се съсредоточим върху незабавните, краткосрочни ограничения, които да поддържат компаниите. Нека да разбираем ясно, че стопански ограничения няма - мярката е една единствена и тя е ориентирана към заетостта. Затова и позицията на БСК в тристранния разговор беше, че одобряваме Постановлението на Министерски съвет като първа стъпка към пакет от ограничения за превъзмогване на икономическата съсипия “, разяснява Радев.

Според него, „ Кучето е заровено в неприятно направения Закон за изключителното състояние. Той трябваше да бъде редактиран през президентско несъгласие и да дефинира в Кодекса на труда, че има-няма работа служащият би трябвало да получава трудовото си заплащане. Ето тук, страната споделя милостиво „ ето ви нашата контрибуция, която е 40 или 23%, съгласно другите калкулации “.

На въпрос дали ограниченията в Постановлението ще бъдат ефикасни, ръководителят на БСК отговори: „ Винаги съм считал, че е неуместно да подценяваш работодателя, който е основал веднъж своята компания, нейните активи и пазари, и след това да го подцениш в калкулацията, че той ще остави елементарно да му бъде отнето това, което е постигнал. Работодателят ще си направи най-хубавата калкулация и ще си вземе решението по какъв начин да работи в този миг. “

Относно работата на Националния съвет за тристранно съдействие, Радосвет Радев съобщи: „ Аз постоянно съм твърдял, че това не е Национален съвет за тристранно опълчване, а за тристранно съдействие – всеки направи своите отстъпки. Ние също не сме задоволени от това, което се предлага, само че е някаква стъпка, първа стъпка. В Тристранката имаше сътрудници, на които одобриха всички оферти, само че те не поддържаха Постановлението. Предложенията на БСК не всички бяха отразени, само че ние подкрепихме Постановлението, тъй като отнякъде би трябвало незабавно да се тръгне. Пак споделям – това е единствено една стъпка! “

„ Работодателите и, в частност – БСК, в никакъв случай не са били трубадури на властта и не би трябвало това да се чака. Виждате и във Вашите репортажи, че предприемачи са тези, които поддържат локалното опазване на здравето, без да си продават Майбасите и Мерцедесите. Действително, общественото у бизнесмена е доста по-силно развито, в сравнение с предприемаческото у законодателното тяло. Изумително е по какъв начин потеглят да вършат регламенти на стопански процеси без експертизата на работодателите. Трогателна смелост! “, заключи Радосвет Радев.

Според Димитър Манолов, „ секторите, които ще го закъсат, са главно два типа – които са експортно насочени и които бяха затворени със заповедта на здравното министерство. Решението е философията на Закона за изключителното състояние да бъде изменена допустимо по-скоро. “

„ Имам непрестанно диалози с работодатели. Вчера ми се обади един софийски хотелиер и сподели „ аз, въпреки да съм изцяло затворен, не желая да се разделя с служащите си “. Вярно е това, че работодателите нямат концепцията ей, по този начин, да гонят хора, изключително в предприятията, в които ги познават поименно. В предприятия с 3-4 хиляди души нещата са по-различни, само че в дребни предприятия с до 50 заети, където ги познават поименно, нещата наподобяват по напълно друг метод “, сподели още президентът на КТ „ Подкрепа “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР