Спелтата е вид дребна пшеница, малко по-древна от хлебната (и

...
Спелтата е вид дребна пшеница, малко по-древна от хлебната (и
Коментари Харесай

Какво е спелта и защо е за предпочитане

Спелтата е тип дребна пшеница, малко по-древна от хлебната (и двата сорта датират отпреди 9 хиляди години, само че се спори кой е по-стар). Спелтата е била необятно отглеждана доникъде на предишния век, когато бива изместена изцяло от хлебната пшеница. Причината за това е, че не може да се усили добивът на спелта посредством наторяване, а в индустриалната епоха, когато храната би трябвало да е елементарно налична и допустимо най-евтина, това е минус. Недостатък за промишленото произвеждане е и фактът, че обработката на спелта е по-дълга и скъпа, защото зрънцето е по-здраво сраснало с по-твърдата и бодлива люспа, заради което спелтата бързо изпада от листата с необятно комерсиални култури.  Това, което наподобява като минус за втората половина на XX век, обаче е преимущество за началото на XXI век, когато спелтата се преоткрива от хората, за които е значимо да се хранят здравословно и по-чисто. Освен че не е податлива на наторяване, тя не поема тежки метали, а с помощта на по-здравата си морфология е по-устойчив тип, устойчив и по-рядко боледуващ. Може да се отглежда при доста разнородни условия – от небогати каменисти почви до плодородни такива, също по този начин става все по-популярна в органичното земеделие. 

Съставът на спелтата е извънреден и непостижим с този на елементарната пшеница. Почти два пъти повече протеини, витамини А, Е, В1, В2, мазнини, желязо, магнезий, фосфор, калций и доста по-малко глутен, което я прави мечтана от хора, стараещи се да понижат глутена в храната си.

Спелтата има някои потвърдени изгоди за здравето. Тъй като е с високо наличие на фибри, подкрепя и усъвършенства храносмилането. Фибрите оказват помощ за намаляването на холестерола в кръвта. Високите равнища на желязо в спелтата усъвършенстват циркулацията и качеството на кръвта. Ниацинът, който е витамин, съдържащ се в спелтата, е значим за продуцирането на полови хормони и общата функционалност на ендокринната система. Съдържанието на цинк, магнезий, мед, фосфор и селен е значимо за положителното положение на костите и играе превантивна роля срещу остеопороза и така нататък

Как се употребява спелта? Хлябът, подготвен от брашно от спелта, е доста апетитен, ароматът му е превъзходен и омайващ. Сварената спелта може да замести ориза и картофите. От спелта могат да се подготвят и макаронени произведения, мюсли и даже бира. Накиснати за 8-12 часа, зърната могат да се употребяват с кисело мляко или да бъдат прибавени към салати.



С поддръжката на Activia 

Използвани източници: www.wikipedia.com; https://www.organicfacts.net
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР