Спекулира се с броя на пострадалите от домашно насилие. Всеки

...
Коментари Харесай

Инсп. Стоянова: Никой в България не знае колко са пострадалите от домашно насилие. Няма такава статистика |

Спекулира се с броя на потърпевшите от домашно принуждение. Всеки споделя разнообразни цифри, само че няма човек в страната, който може да Ви каже точния брой. Не може да кажем, че всяка четвърта жена е жертва на домашно принуждение, тъй като това ще значи, че всеки четвърти мъж е принудител. В България не е загадка, че няма автоматизирана осведомителна система. 

Това съобщи контрольор Пенка Стоянова от отдел " Охранителна полиция " към Главна дирекция " Национална полиция " на уебинар на тематика " Кои са жертвите на домашно принуждение ", проведен от Soroptimist International of Europe. Инспектор Стоянова е и координатор по въпросите, свързани с домашното принуждение. 

По думите й поради това, че нямаме автоматизирана осведомителна система за потърпевшите от домашно принуждение сме подложени на критика от интернационалните организации, НПО-та, както и от самите потърпевши. " Това затруднява нашата работа, само че има светлина в тунела - към този момент има план, който е финансиран ", добави инсп. Стоянова. 

Тя обясни какви са дейностите на полицията при приемане на сигнал за домашно принуждение и какви са най-честите недоволства от потърпевшите. " Най-често позвъняванията са след 20 ч. или през уикенда. Повечето кооперации се заключват и оттова идват недоволствата към Министерство на вътрешните работи. Важно е хората да знаят, че служителите на реда не обикалят блока и си потеглят, а търсят метод да влязат. Винаги би трябвало да има човек, който да обезпечи достъп ", изясни инспекторът. 

Сред другите недоволства са, че някои служители на реда взимат страна - на насилника или на потърпевшия, по тази причина в този момент се вършат въпросници за оценка на риска, които има и в доста европейски страни. 

Инспектор Пенка Стоянова добави и че пълномощията на чиновниците на реда са лимитирани, само че част от отговорностите им са да проведат сказка и с двамата, да ги отделят един от различен и да окажат здравна помощ на потърпевшия, в случай че е нужно. От думите й стана ясно, че сигналите, подадени до тел. 112 се съхраняват 5 години и елементарно може да бъде направена информация едно лице какъв брой пъти е подавало сигнал.

За издаването на ограничаваща заповед тя съобщи, че е значимо потърпевшият от домашно принуждение да спомага оптимално и добре да обмисли своите нататъшни дейности. След издаването на заповедта, която е безсрочна, Министерство на вътрешните работи има три дни да уведоми насилника за нея. Уведомяването се смята за такова единствено след призовка в РПУ, където се дава копие, на което насилника се разписва и се прави протокол за предизвестие. Това е значимо, тъй като в случай че заповедта бъде нарушена, само че насилникът не е известен за нея, прокуратурата отхвърля да образува досъдебно произвеждане. 

Инспектор Пенка Стоянова прикани за гражданска интензивност, тъй като " се следят случаи, в които да вземем за пример съседите са чули или видели скандал, само че пред Министерство на вътрешните работи не приказват. Тогава е доста мъчно да се потвърди правдоподобността на думите на потърпевшия ", изясни тя. 

Основателят на Асоциация " Деметра " Диана Видева също взе присъединяване на уебинара, като даде насоки за това по какъв начин може да бъде разпознат човек, потърпевш от домашно принуждение. 

" Докато се стигне до заповед за отбрана, се извървява доста път. Ако потърпевшият няма на кого да се обади, в случай че не знае по какъв начин да потърси помощ и обстановката не е спешна - е добре да се обърне на телефонните линии, които дават опция на по-голям брой хора да добият храброст, като подсигурява анонимност ", изясни Видева.  

Тя добави, че постоянно потърпевшите не смеят да се обадят на тел. 112, а през телефонните линии могат да получат повече информация, тъй като не може единствено Министерство на вътрешните работи да позволи проблема, както и не може единствено и телефонната линията да го направи: " Има потребност от взаимно коопериране сред институциите, съда, полицията и обществените служби, изключително когато се касае за деца ".  

Според нея като статистика не се разграничаваме доста от останалите страни, само че в останалите страни, има много начинания за застраховане на жертвите. 

" В нашия Наказателен кодекс влезе нормата за гонене и дебнене към формите на принуждение ", съобщи Видева. Тя акцентира, че насилието не е единствено физическо, а може да бъде психическо, полово, вербално, икономическо и други Пренебрегването също е форма на принуждение, добави тя, като даде образец с хора, които изоставят възрастните си родители, страдащи от заболяване. 

Основателят на Асоциация " Деметра " даде насоки за това по какъв начин да приказваме с потърпевш и по какъв начин да го разпознаем. " Важно е да приказваме уединено и в случай че обстановката е подозрителна, да стартираме с широкообхватни въпроси. Повечето потърпевши чакат да бъдат запитани, с цел да опишат. Не би трябвало да подставяме под въпрос описа им и да взимаме решения вместо тях ", добави Видева. 

За разпознаването на домашното принуждение тя съобщи, че най-честите индикации са неспокойствие, заплеснатост, комплицираност, изолация, меланхолия, гняв, както и корист с наркотични субстанции. Външните белези са синини, натъртвания, които не отговорят на историята на индивида, изгаряния, спонтанни аборти и др. 

Статистиката демонстрира, че първите сигнали за спорове пораждат по време на бременност и при раждане на дете – майката отделя повече грижи за детето, фокуса върху колегата понижава и той реагира с по-леки закани, а след това и с по-тежки. 

Чести индикации за жертва на домашно принуждение са главоболие, болки, тревога, неприязън, нарушено хранено, самонараняване, засрамено държание поради пострадвания и доста визити в незабавен център. 

Ефективната реакция е в това жертвата да бъде изслушана, без да е осъждана, без да се вменява виновност и да се задават въпроси, които предизвикват стрес. 

За доказателства, които оказват помощ при издаването на ограничаваща заповед, служат здравна експертиза, запис от тел. 112, издадени документи от обществена услуга –и др. 

Диана Видева изясни, че е значимо е към всеки регионален град да има незабавен център за настаняване на потърпевши от домашно принуждение. Стана ясно и че в първите месеци на изключителното състояние позвъняванията към телефонните линии са с 30% повече по отношение на същия интервал през 2019 година, а издадените ограничаващи заповеди са с 10% повече, като това се дължи на обстоятелството, че доста съдилища бяха затворени.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР