Спектакълът „Пияните“ на Явор Гърдев беше отличен в ключовата категория

...
Спектакълът „Пияните“ на Явор Гърдев беше отличен в ключовата категория
Коментари Харесай

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар“

Спектакълът „ Пияните “ на Явор Гърдев беше отличен в основната категория „ Най-добър театър на сезона “ на 44-ите награди на Съюза на артистите – „ Икар “, раздадени довечера, на Международния ден на театъра.

Наградата за постановка получи Галин Стоев за „ Танцът Делхи “ в Народния спектакъл.

В актьорските категории статуетката за най-хубава женска роля отиде при Радина Кърджилова , а Захари Бахаров получи Икара за основна мъжка роля.

Брат му Явор Бахаров беше отличен в категорията „ Поддържаща мъжка роля “. В същата категория при дамите премията получи актрисата от сериала на bTV „ Скъпи наследници “ София Бобчева.

Както останалите награди, и Икарите имат почетна категория „ За повсеместен принос “, която тази година трябваше да се присъди на Васил Михайлов . В изявление за БНР обаче Михайлов разгласи, че няма да вземе премията, тъй като с неговия опит, триумфи и неточности си е извоювал привилегията да отхвърля другарства, функции и награди. С това той разгласи своя митинг против всичко това, което „ става и не става в театъра “.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев сбито разяснява: „ Личен избор на Васил Михайлов е да откаже премията “.

Михайлов е отказвал лична пенсия, отхвърли и медал, а през април ще навърши 80 години. За повече от половин век именитият артист се превъплъщава в царе, генерали, политици и дипломати. От Стамболов и Стамболийски – до Крум и Кубрат.

Той още играе на сцената на Театър „ Българска войска “.

За разлика от него, Иван Иванов – тазгодишният притежател на премията за „ Чест и достолепие “, изцяло се отдръпна от специалността и заживя надалеч от шума и суетата.

Когато излиза паметният филм „ Всичко е обич “, Иван Иванов става прочут за една нощ – всички го обожават – ученичките са влюбени в него, а момчетата го имитират. Следват „ Комбина “, „ Лавина “, „ Мярка за неотклонение “. Налага се да го пазят с конна полиция и защита. В Младежкия спектакъл го назовават „ магнит “ поради пленителната му хубост. Иванов е и републикански първенец по джудо.

--> В първи курс в НАТФИЗ се влюбва в актрисата Петя Силянова. Когато се ражда синът му Стефан, Иванов снима „ Нощем с белите коне “. Отива в болничното заведение, с цел да види Петя и бебето и когато се връща на фотоси възкликва: „ Роди се Гетсби “.

Иванов е издал пет книги лирика и прозаичност, както и няколко пиеси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР