Спектакълът Шинел отбелязва 30-годишнина с турне, съобщават от театър Кредо, който е на

...
Спектакълът Шинел отбелязва 30-годишнина с турне, съобщават от театър Кредо, който е на
Коментари Харесай

Театралният хит "Шинел" отбелязва 30-годишнина с турне

Спектакълът  " Шинел "  отбелязва 30-годишнина с турне, оповестяват от театър " Кредо ", който е на същата възраст и на собствен ред празнува юбилей.

Гастролите ще бъдат в куклените театри на четири български града - на 16 и 17 май в Бургас, 15, 16 и 17 юни - в Русе, на 20 юни в Силистра, и на 22 юни - в Добрич, оповестява Българска телеграфна агенция. Турнето се осъществя с поддръжката на националния фонд " Култура “ по плана " кредО!шинел! ". По него до края на 2022 година са планувани и други начинания за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.

Юбилейната година на " Шинел “ ще завърши през ноември със специално юбилейно представление в  " Театър 199 ", където спектакълът се играе от 1993 година до през днешния ден. На тази сцена живеят още два дълголетни спектакъла на спектакъл " Кредо " - " Каквото направи дядо, все е хубаво “ по Андерсен и " Дневникът на един вманиачен " по Гогол.

Всички те са основани и сложени от тандема Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, само че от десетилетие вече житейският и креативен тандем е разграничен. Последните им взаимния изяви бяха през декември 2012 година по случай 20-годишнината на емблематичния " Шинел ". Оттогава Нина продължава пътя на спектаклите сама, с по-млади сподвижници. 

Тя е несменяем участник в " Шинел “ от основаването му до през днешния ден, следва своя театър по целия свят и счита предаността към него за своя задача. От 2013 година насам неин сътрудник в спектакъла е Стелиан Радев.

" Шинел “ по Гогол е най-дълго играният театър в българския спектакъл, най-аплодираният и награждаван български театър по света в продължение на 30 години, показват от театъра. От премиерата на 6 ноември 1992 година на камерната сцена на Младежкия спектакъл в София до през днешния ден, той има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 интернационалните фестивала по света и е отличен с 14 интернационалните награди.

 За приноса към популяризирането на българския спектакъл по света през 2008 година Съюза на артистите в България присъжда на " Кредо “ специфична премия " Икар “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР