"Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата професия е

...
"Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата професия е
Коментари Харесай

АБРО: Неприкосновеността на личния живот е основно правило

"Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата специалност е белег за зрелостта на демокрацията в страната ", написа в публична позиция на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, публикувана в събота.

Реакцията на асоциацията е във връзка на публикувани в четвъртък неприлични фотоси на дамата до претендент за кмет на София, в опит да бъде дискредитиран.

"Медиите, членове на АБРО, са приели и съблюдават Етичен кодекс, част от който са съществени правила като уважението към неприкосновеността на персоналния живот, придържането към положителния звук и благовъзпитание в нашите изявления. Ние не одобряваме каквито и да било персонални, политически или финансови тласъци, които могат да повлияят на нашата дарба да предоставяме на обществото точна информация. Ние имаме вяра, че взаимоотношенията сред медиите, както и сред медийните експерти, работещи в тях, би трябвало да се характеризират с взаимно почитание и почтена конкуренция, за опазване на престижа на специалността ", написа още в позицията.

Ето и целия текст на позицията на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори:

"Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и публичните медии - Българска национална телевизия и БНР надълбоко имат вяра в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата специалност. Тази отговорност и високите професионални стандарти дефинират решенията на медиите във връзка с наличието на стратегиите ни.

Медиите, членове на АБРО, Българска национална телевизия и БНР са приели и съблюдават Етичен кодекс, част от който са съществени правила като уважението към неприкосновеността на персоналния живот, придържането към положителния звук и благовъзпитание в нашите изявления. Ние не одобряваме каквито и да било персонални, политически или финансови тласъци, които могат да повлияят на нашата дарба да предоставяме на обществото точна информация. Ние имаме вяра, че взаимоотношенията сред медиите, както и сред медийните експерти, работещи в тях, би трябвало да се характеризират с взаимно почитание и почтена конкуренция, за опазване на престижа на специалността.

Високите професионални стандарти ни задължават да вършим разлика сред информация в публичен интерес и информация, която задоволява единствено любознание на създателя или обществото към персоналния живот на обществена персона. От публичен интерес може да бъде отбраната на здравето, сигурността, сигурността, информация, която е обвързвана с попречване и откриване на тежки закононарушения и корист с власт и която защищава обществото от заплахата да бъде съществено заблуждавано.

Етичните правила на специалността, които съблюдаваме, са доказани и от трайната процедура на Европейския съд по правата на индивида за обезпечаване на баланс сред осведомителните свободи и неприкосновеността на персоналния живот.

Медиите, членове на АБРО, Българска национална телевизия и БНР ценят доверието на обществото. Вярваме в грамотността и критичността на аудиторията да разпознае в работата на нашите екипи високите професионални стандарти и да ги отличи като благонадежден, меродавен и самостоятелен източник на информация. Убедени сме също, че да се ценят критичността и упорството в търсенето на точната информация, е симптом и на политическа просвета и просветеност. Спазването и уважението към етичните стандарти на журналистическата специалност е белег за зрелостта на демокрацията в страната ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР