Спазъмът на веригите за доставки трябваше да е временен, но

...
Спазъмът на веригите за доставки трябваше да е временен, но
Коментари Харесай

Продоволствените проблеми ще се задълбочават

Спазъмът на веригите за доставки трябваше да е краткотраен, само че се обрисува да се проточи и през идната година, тъй като нападателният вид " делта " затруднява заводското произвеждане в Азия и нарушава превозването на артикули, с което подлага на още шокове международното стопанство. 

Производителите, които страдат от дефицит на основни съставни елементи и от по-високи разноски за първични материали и сила, са принудени да влизат във войни за наддаване на наемите за място на товарните плавателни съдове, качвайки цените на транспортите до рекордни нива. Което принуждава някои експортьори да покачват цените или просто да анулират цели доставки. 

" Не можем да получим задоволително съставни елементи, не можем да наемем контейнери, разноските порастват ужасяващо ", оплаква се Кристъфър Це - основен изпълнителен шеф на " Мюзикъл електроникс " - компания от Хонконг, която създава битова електроника, в това число микрофоните " Блутуут " и кубчетата на Рубик. Це твърди, че цената на магнитите, употребявани в магическото кубче, е скочила с близо 50% от март, повишавайки индустриалните разноски с към 7 %. Което слага под подозрение реализирането на облага от него.

Решимостта на Китай да унищожи COVID-19 значи, че даже дребен брой болни може да окаже съществено нарушение на комерсиалния продан. През август държавното управление на страната затвори краткотрайно за две седмици част от третото по натовареност пристанище за контейнеровози в Нинбо откакто при един единствен докер бе открит вид " делта ". Преди това кейове в Шънджън останаха празни след установяването на няколко болни от COVID-19.

Цената за транспорт на контейнери от Азия до Европа е към 10 пъти по-висока в сравнение с през май 2020-а, а от Шанхай до Лос Анджелис - шест пъти, сочи световния показател Drewry World Container.  

Световната продоволствена верига е станала толкоз нежна, че един единствен малък случай може елементарно да умножи следствията, показва " Ейч Ес Би Си холдингс ".

По-високите цени на транспортите и на полупроводниците ще напомпат инфлация, предизвестяват икономисти. Защото производителите ще стартират да продават изделията си по-скъпо.

В Съединени американски щати анализаторите вече са намалили прогнозите за напредък за 2021-а и са повишили инфлационните упования за 2022-а, демонстрира последното месечно изследване на оценките на икономисти, интервюирани от организация " Блумбърг ". В съпоставяне с предвижданията им от 2020-а, показателят на персоналните разноски към този момент се чака да нарасне с 4% през третото тримесечие и с 4.1% през четвъртото - двойно повече от целевите 2% на Федералния запас. 

Разпространението на вид " делта ", изключително в Югоизточна Азия, затруднява работата на заводите.

Във Виетнам - вторият по величина международен производител на чорапи и облекло, държавното управление е разпоредило на някои заводи да разрешат на служащите да спят във фабричните пространства, с цел да не стопира износа. Засегната е даже могъщата " Тойота мотър ". Японският производител на коли предизвести през август, че ще спре производството в 14 завода на територията на страната и ще го ореже с 40% поради нарушаване на доставките, в това число дефицит на чипове. 

На другото полукълбо компании във Англия се борят с рекордно ниските нива на артикули и цените на дребно порастват с най-високата скорост от ноември 2017-а. Заплашено е и възобновяване на Германия: базовата мярка за доверието на бизнеса в най-голямото европейско стопанство, изчислявана от института IFO, е намаляла по-съществено от упованията на икономистите. Спадът се отдава частично на дефицита на метаи, пластмасови артикули и полупроводници.

В ядрото на ценовия напън е транспортното запушване.

Едри търговци на дребно по предписание имат дълготрайни договори с контейнеровозите, само че производството в Азия разчита на мрежи от десетки хиляди дребни и междинни производители, които в общия случай уреждат транспортите посредством логистични компании и превозвачи. Те, от своя страна, се борят да обезпечат място за клиентите си, тъй като притежателите на плавателни съдове продават на предложилия най-висока ценова оферта.

Близо 60-70 % от корабните покупко-продажби по маршрута от Азия до Америка към този момент се реализират посредством краткосрочни покупко-продажби, настояват анализатори. Този аукционен жанр на оценяване може да продължи до Китайската нова година през февруари 2022-а. 

Купувачите са съгласни с това умозаключение. В Германия повече от половината от трите хиляди компании, интервюирани от Германската индустриална и комерсиална камара, чакат едрите проблеми в продоволствените вериги да са налице и през идната година.

Много клиенти към този момент отхвърлят поръчаните доставки поради високите цени на транспортите. За азиатските заводи отвън Китай казусът е още по-тежък. Повечето китайски компании са подготвени да заплащат по-високи от пазарните цени, с цел да натоварят стоките си, тъй че когато корабите се свържат с пристанищата отвън Китай, те към този момент са съвсем цялостни.

Хаост се задълбочава от събитието, че доста китайски компании в течение на десетилетия прехвърляха производството на по-прости съставни елементи на по-евтини пазари на труда в Южна и Югоизточна Азия. И в този момент се сблъскват с главоболието да трансферират тези елементи в фабрики, където да бъдат вложени в приключена продукция.

Междувременно, ръководители на Федерацията на хонконгските индустриалци се пробват да предвиждат дали ще съумеят да изпълнят в точния момент за Коледа празничните витрини. И ще се радват, ако купувачите им изпратят целувки, когато видят мъчно напълнените лавици. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР