Спанакът безспорно е една истинска суперхрана. Той дължи свойствата си

Спанакът безспорно е една истинска суперхрана. Той дължи свойствата си ...

6 причини да хапвате спанак всеки ден


Спанакът безспорно е една истинска суперхрана. Той дължи свойствата си на богатата палитра от хранителни вещества, антиоксиданти, витамини и минерали в състава си. Спанакът е нискокалоричен, което го прави чудесен за диета за отслабване. Може да се консумира суров или сготвен, което пък го прави прекрасен избор заради разнообразния му характер. Той е „гъвкава“ храна, която заслужава специално внимание.

Ако го включвате всеки ден в менюто си някои неща в тялото ви могат да се променят. Ето кои.

Кожата ви може да се подобри

Спанакът е много богат на антиоксиданти, които действат противовъзпалително на кожата, защитават я от вредните влияние и се борят със свободните радикали в организма, причиняващи стареене, според клиника Майо.

В спанака се съдържат още големи количества витамини Е и С, които също са антиоксиданти и имат предпазващо кожата свойство, особено от уврежданията на ултравиолетовата светлина. Проучване, публикувано в International Journal of Cosmetic Science констатира, че витамин С допринася за синтеза на колаген, който е един от най-важните протеини за здрава и млада кожа.

Може да намали риска от рак

Консумацията на спанак всеки ден може да помогне да редуцирате риска от рак. Фитохимикалите в този листен зеленчук и хлорофилът в него понижават риска от възникване на туморни образувания заради антиоксидантното си и детоксикиращо действие.

Спанакът съдържа и каротиноиди, които действат като антиоксиданти в организма. Те се срещат със свободните радикали и ги неутрализират, което подобрява състоянието на клетките в организма и благоприятства за нормалното им делене.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg