Сова с красива украска зарадва жителите на столичния квартал Дружба.

...
Сова с красива украска зарадва жителите на столичния квартал Дружба.
Коментари Харесай

Красива сова зарадва столичани СНИМКИ

Сова с красива украска зарадва жителите на столичния квартал " Дружба ". Любители на птиците не пропуснаха да щракнат няколко фотоси на птицата.

Първоначално в полемиката под обявата на фрагментите някои объркаха совата с бухал.

Запознати обаче веднга разпознаха птицата.

" Това е горска ушата сова ", означи Т. Иванов.

Някои може би считат, че те са необичайност в горска среда, само че това не е тъкмо по този начин. В края на мината година цялото ято сови бе видяно в клоните на дърветата в двора на ДКЦ 24 в жк " Свобода ". 

Какво би трябвало да знаем, в случай че забележим сова?

Според специалисти Най-важно е хората да не ги смущават и в случай че някой реши да им се радва, то това да става безшумно, без да подвига доста звук и на задоволително разстояние, с цел да не ги тормози. Ако човек не се доближава доста до тях, птиците ще останат спокойни и няма да се изплашат.

Ако някой реши да ги следи, най-добре е да го прави с бинокъл. Ако се приближи прекалено много, птиците просто ще излетят и ще се реалокират, а в случай че човек ги тормози редовно, птиците ще сменят мястото.



Има много суеверия, свързани с техния тип. Понякога могат да станат обект на злонамерено посягане. Важно е да се знае, че совите са доста потребни животни, които по никакъв метод не заплашват, каквото и да е. Техните цветове са камуфлажни и постоянно, в случай че човек не знае, че са там, може въобще да не им обърне внимание.  По принцип горските ушати сови имат доста красиви жълто-оранжеви очи. През есенно-зимният интервал се групират тук-там, където не се усещат застрашени, места, на които нормално е безшумно, птиците се усещат умерено и са уединени. Това може да е парк, може да е двор, където не се подвига звук.

Според описанието на типа, оповестен на интернет страницата на Българско сдружение за отбрана на птиците, " Горска ушата сова " (Asio otus) има дължина на тялото сред 31 – 37 сантиметра. Размахът на крилата доближава 86 – 98 сантиметра. Животното има присъщи „ уши “, които са по-дълги от тези при блатната сова, тялото е издължено. Оперението е ръждивокафяво със стреловидни петна по гърдите и корема. Лицевият диск е ясно обрисуван, ирисът е оранжев. Видът се среща в цялата страна, като е по-малобройна или изцяло отсъства във високопланинските елементи и обширни безлесни аграрни региони

Снимки: Цветинка Христова
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР