Социолозите отчитат спад в подкрепата към правителството. Продължаваме промяната и

...
Социолозите отчитат спад в подкрепата към правителството. Продължаваме промяната и
Коментари Харесай

Правителството потъва, при вот – ПП и ГЕРБ с минимална разлика

Социолозите регистрират спад в поддръжката към държавното управление. " Продължаваме промяната " и ГЕРБ са към този момент на минимална отдалеченост посред им, а 40% от българите са трансформирали отношението си към Русия в отрицателна посока поради войната.

Това сочи изследване на " Тренд ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, обединения и войната в Украйна.

Изследването е осъществено в интервала сред 5 и 12 март 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " измежду 1007 души на възраст 18+.

Войната в Украйна и влошената интернационална конюнктура водят до смяна в структурата на оптимизма и скептицизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) към този момент е по-голям от този на оптимистите (40%), до момента в който единствено месец по-рано стойностите бяха обърнати, сочи изследването.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на съществени артикули и услуги, искрите сред президент и изпълнителна власт и търканията сред сътрудниците в обединението, недвусмислено са дали своето отражение върху публичните настройки, показват от " Тренд " и прибавят, че се записва спад по съществени знаци.

Отрицателната оценка за работата на Народното събрание се повишава от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

При оценката за работата на държавното управление се вижда даже по-драстична смяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за позитивно и негативно отношение бяха изцяло сходни (39% позитивни и 40% негативни през януари и февруари). През март позитивната оценка за работата на държавното управление са 29%, а негативната - 56%.

При оценката за работата на президента, динамичността не е толкоз сериозна, само че и там от " Тренд " записват ерозия, която прекъсва позитивния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха позитивно работата на президента, а една трета негативно. През март позитивните оценки са 49%, а негативните 39%.

Промени се регистрират и при електоралните настройки. За последните два месеца " Продължаваме промяната " губи 3,5% от поддръжката си измежду гласуващите. Формацията към Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, само че с минимална преднина от 1% пред главния си конкурент - ГЕРБ.

Партията на Бойко Борисов от своя страна стоят статично като поддръжка с 21.9% от гласуващите. Движение за права и свободи заема трета позиция с 11,4% от деклариралите, че ще гласоподават на последващи избори, като незабавно след нея се подрежда Българска социалистическа партия с 10,4% от гласуващите.

Следват " ИТН " (7,5% от гласуващите), Демократична България (7,4% от гласуващите) и " Възраждане " (7,3% подкрепа) на пренебрежима отдалеченост посред им.

40% от българите са трансформирали отношението си и по отношение на Русия в отрицателна посока поради военната инвазия в Украйна. 46% не са си трансформирали отношението. В максимален дял са трансформирали отношението си в отрицателна посока последователите на ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и Демократична България, а в минимален тези на Възраждане и Българска социалистическа партия.

Само 16% считат, че съветската военна инвазия в Украйна е оправдана, до момента в който 61% са на противоположното мнение. Сериозна поддръжка социолозите записват и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България би трябвало да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното болшинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не би трябвало да се намесва директно, с военно присъединяване, на страната на Украйна в спора й с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.

*

Данните са от изследване на " Тренд ", по поръчка на вестник " 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, обединения и войната в Украйна. Изследването е осъществено в интервала сред 5 и 12 март 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " посредством таблет измежду 1007 души на възраст 18+.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР