Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за

...
Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за
Коментари Харесай

Нова схема за подпомагане: 24 лв. на ден при неплатен Covid отпуск

Социалното министерство разисква с бизнеса и синдикатите нова скица за подкрепяне на служащите от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и регионалните шефове.

На този стадий се възнамерява към 50 хиляди души да получават по 24 лв. дневно като отплата. Работниците би трябвало да са в неплатен отпуск.

Средствата ще бъдат от европейските фондове. Страната ни би трябвало да получи нотификация от Европейската комисия за новата скица, в която няма да се желае съучастничество от работодателите, прецизираха пред БНР от общественото министерство.

Средствата по новата скица за подкрепяне на браншове, които стопират работа със заповед на здравния министър или на кметове на общини, се планува да се превеждат непосредствено на служащите.

По информация на „ Хоризонт “ плануваните по 24 лв. дневно на служащ в неплатен отпуск ще са за неповече от 60 дни в границите на шест месеца.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева разяснява, че синдикатите и бизнесът чакат съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което новата скица да бъде разисквана:

" Идеята е тези пари да стигнат непосредствено до хората. Това не е неприятно, само че доста са значими детайлите, които би трябвало да бъдат изпипани.

Няма по какъв начин работодателят да няма никаква роля в този случай, тъй като всеки един от тези служащи, които ще бъдат принудени да не работят, би трябвало да бъде завършен като неплатен отпуск - за това време, за което няма да работи съответното заведение, каквото и да е то ", разяснява Гонева пред БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР