Социално-културният проект на Академията за мода Вечери на стила отново

...
Социално-културният проект на Академията за мода Вечери на стила отново
Коментари Харесай

Проф. Любомир Стойков: Уникалната мода се дължи на иновативно мислене и въображение без граници

Социално-културният план на Академията за мода „ Вечери на стила " още веднъж събра фенове на модата в столична изложба. Този път ценители на изисканото облекло и елегантността се любуваха на предложенията на дизайнерите, които бяха отдадени на тематика - „ Уникалната мода ".

„ Уникалността в стилния дизайн е функционалност на новаторското и неординерно мислене, креативната храброст и въображението без граници. В стилните среди постоянно избухват кавги и кавги по отношение на непозволено прекопирване на дрехи на едни дизайнери от други техни сътрудници, плагиатство, интелектуални обири. Ето за какво уникалността в модата е освен естетически, само че и духовен проблем. Уважението към интелектуалната благосъстоятелност, зачитането на правата на първооткривателството на фо́рмата, структурата, материята и колористичната композиция е част - доста значима, част от това изкуство. Творческата автентичност е велика и незаменима полезност. Грубото ѝ неуважение не може да бъде целесъобразно, простено, а най-малкото пък - извинено! ", означи проф. Любомир Стойков - ръководител на Академията за мода.

Проф. Стойков напомни знакови случаи на спорове и правосъдни разногласия за дизайнерско плагиатство сред Армани и Долче и Габана, Ив Сен Лоран и Ралф Лорен, както и значими проблеми на похищението върху авторските права в модата във връзка с „ Шанел ", „ Клое ", „ Бърбъри ", Даян декор Фюрстенберг и други Той не пропусна да спомене и скандалната кражба на тоалет на Жана Жекова преди време.

Професорът уточни и положителни образци на истинска мода - дело на такива емблематични дизайнери от ХХ и ХХІ век като Коко Шанел, и Кристиан Диор, Кристобал Баленсиага и Юбер дьо Живанши, Исей Мияке и Йожи Ямамото, Аликзандър Маккуин и Хюсеин Чалаян, Виктор и Ролф, Рей Кавакубо и Мартин Маржиела, Андре Куреж, Карл Лагерфелд, Демна Гвасалия, Дрис ван Нотен, Айрис ван Херпен, Алесандро Микеле.

Във вечерта, отдадена на тематиката „ неповторимата мода ", бяха показани няколко тематично издържани творби на носителите на „ Златна игла " - Радослава Лазарова, Радостина Илиева и Аксел Харди. Участие взеха и други надарени и новаторските дизайнери Ирен Велковски и Мила Захариева, а също и Наталия Маркова.

Моделите на дизайнера Радослава Лазарова - два пъти притежател на „ Златна игла " и дизайнер за 2021, даде началото на стилното ревю, като предложи сватбена рокля в контур „ принцеса ", която се състои от полупрозрачен корсет от френска дантела с градуирани чашки и ръчно моделирани елементи. Нейният тоалет беше показан от Вероника Стефанова - Мис България Свят 2017 и лице на „ Златна игла 2021 ".

Дизайнерът Ирен Велковски заложи на нежна, екстравагантна и друга рокля, която е направена напълно ръчно от копринена органза.

Дизайнерът Мила Захариева предложи три тоалета, също отдадени на „ неповторимата мода ". А Наталия Маркова, приключила първия випуск на International Fashion Connection, показа елегантна рокля, направена напълно от естествена коприна и въодушевена от формата на копринения пашкул.

Аксел Харди презентира два тоалета, като първият показа една от обичаните линии на дизайнерката - бохемския изискан. Второто творби на дизайнерката, с което завършиха стилните презентации, показа друга обичана сфера от творчеството ѝ, а точно коктейлни вечерни празненство тоалети.

Водеща на събитието беше топмоделът Кристина Несторова, а измежду моделите се откроиха Вероника Стефанова, Мадлена Иванова, Станимира Йоцова, Девора Димитрова и Кая Ценкова.

На стилното събитие се видя и звездно наличие. Сред гостите бяха психоложката Ани Владимирова, бизнес дамата Гергана Ташкова, певицата Цвети Радойчева и други С наличие се регистрираха и студенти на проф. Любомир Стойков по публицистика от ФЖМК (СУ „ Св. Климент Охридски " ) и по фешън дизайн от Националната художествена академия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР