Социално-икономическото отражение на кризата заплашва постигнатия напредък относно равенството на

...
Социално-икономическото отражение на кризата заплашва постигнатия напредък относно равенството на
Коментари Харесай

Заради пандемията 47 млн. жени по света са на прага на бедността

Социално-икономическото отражение на рецесията заплашва постигнатия прогрес по отношение на равенството на половете в Европейски Съюз и оттатък него. Пандемията може да докара до изпадането на още 47 милиона дами и девойки в беднотия по света.

Миналата година бе маркирана 25-ата годишнина от приемането на Пекинската декларация на Организация на обединените нации, отдадена на правата на дамите. Равенството на половете обаче надалеч не е реалност.

Индексът на Европейския институт за равенството на половете за 2020 година демонстрира стеснен прогрес - коефициентът за Европейски Съюз е 67,9% (100% би означавало цялостно равенство), само че с това движение дамите в Европа ще се радват на цялостно тъждество след най-малко 60 години. Показателят за България е под междинния за Европейски Съюз.

От 49-те милиона заети в бранша на оказване на грижи в Европейски Съюз към три четвърти са дами. Те са измежду хората, в които са в най-голяма степен изложени на вируса.

Най-голям е несъответствието в Латвия, където 88% от работещите в опазването на здравето са дами. В България делът на дамите в този бранш е 76%, колкото е и в Европейски Съюз като цяло.

Жените са болшинство от заетите и в други браншове, които останаха отворени по време на пандемията - да вземем за пример, в бранша на продажбите и при грижите за деца. Около 82% от касиерите в Европейски Съюз са жени; делът им измежду чистачите по домовете доближава 95%.

По-голяма неустановеност на работните места

Около 84% от работещите дами са заети в бранша на услугите, който беше мощно обиден от рецесията с COVID-19. Това значи, че рисковете част от тях да изгубят работните си места са по-големи. Ограниченията повлияха и на други специалности с висок дял на дамите - да вземем за пример, предучилищни грижи, секретарска и домакинска работа.

Над 30% от дамите работят на повърхностен работен ден; доста дами са заети и в неофициалната стопанска система, в която липсва отбрана на трудовите и осигурителните права. Ако дете или възрастен родственик се разболее, грижите нормално падат на плещите на дамите. Затварянето на учебни заведения в рецесията затрудни в допълнение дамите при работата от у дома.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР