Социалният аспект в ESG докладването включва дейности, които са свързани

...
Социалният аспект в ESG докладването включва дейности, които са свързани
Коментари Харесай

Човешките права в социалния аспект на ESG

Социалният аспект в ESG докладването включва действия, които са свързани с грижа за чиновниците, ценене на човешките права, взаимоотношение с общности, връзка с клиенти. Компаниите споделят, че множеството условия за докладване е объркващо, а във връзка с общественото влияние, срещат компликация при измерването и отчитането му. Един от обществените аспекти, който съставлява компликация и ненапълно е неясен, е обвързван с човешките права, написа профилираният уебсайт ESGnews.bg.

Когато приказваме за бизнес активност и човешки права, асоциацията е, че фирмите съблюдават законите и човешките права, както и законодателството, обвързвано с трудови правни отношения, и по тази причина се следи неизясненост при измерването на този аспект. Индикатори, които биха могли да се включат тук са: дали има политики за правата на индивида, дали фирмите правят надлежна проверка; ангажираност на фирмите по значими тематики, свързани с детски труд, съвременно иго, права на жените; политики за равнопоставеност; ангажиране със заинтригувани страни; процеси за подаване на тъжби и обезщетения.
Рисковете върху човешките права
Освен изброените знаци, рекомендациите към фирмите са да правят оценка на риска на влияние върху човешките права, заложени в Ръководните правила на Организация на обединените нации за бизнеса и правата на индивида. Като оценката тук е по-различна от рисковете, които постоянно се свързват с оперативните опасности за бизнеса или като световните опасности, показани от Световния стопански конгрес.

Рискът тук съставлява оценка на евентуално неподходящото влияние върху човешките права. Въздействието може да бъде косвено или индиректно, което изисква предварителна защита или минимизиране на въздействието, да вземем за пример произвеждане на захарни артикули, които могат да влияят върху затлъстяването при деца.

Ако въздействието е непосредствено, то изисква форма на отплата за засегнатите страни, като да вземем за пример замърсяване на питейна вода и потребността освен от разчистване на водоизточника, само че отплата, в случай че се покачват разноските за фамилии за достъп до питейна вода. Препоръчва се процесът за идентифициране на риска да стартира при стартирането на нов план или артикул, който е заложен в процеса на надлежна инспекция, която включва разнообразни условия към фирмите във връзка с правата на индивида.
Значимостта на човешките права в ESG
Интересът към измерването на Социалния аспект в ESG става все по-голям от вложителите, защото общественото влияние е показателно за отговорно бизнес държание и принос към общностите, в които бизнесите развиват активността си. Съществуват разнообразни стандарти за премерване и отчитане, само че съществува и риск те да се трансфорат единствено в стандарт за сходство, а не блян на фирмите да подобрят практиките си за използване на минимални стандарти свързани с човешките права, като равнопоставеност и заслужено отношение на чиновниците, проучване на веригите на доставките, разнообразие и включване.

Дали включването и отчитането на човешките права в обществените аспекти на ESG ще удовлетвори вложителите, одобряващи бъдещи планове, още не е изцяло ясно. Но от позиция на Работната група за бизнеса и човешките права и отчета, който те приготвят „ Инвеститори, ESG и човешки права “ излиза наяве, че финансовите участници имат опцията да насърчат фирмите да ползват Ръководните правила в своята активност. Въпросът е да се оцени какъв ще е рискът, в случай че активността обвързвана с докладването на човешките права се трансформира основно в едно упражнение за отчетност, а не в повсеместен ангажимент за ценене на човешките права.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР