Социална сигурност означава полагане на постоянни усилия от страна на

...
Социална сигурност означава полагане на постоянни усилия от страна на
Коментари Харесай

Ето какво трябва да знаят за осигуровките българите, работещи в чужбина

Социална сигурност значи полагане на непрекъснати старания от страна на страната, с цел да покрие неподходящите последствия от настъпването на осигурителните събития, които се дефинират като " обществени опасности “. Има ли значение къде и като какви се осигуряваме, дава отговор основателят на www.mywork.bg Тодор Капитанов.

Общественото обезпечаване или още обществено обезпечаване е система, при която хората получават приходи или услуги, като резултат от принос към даден фонд или скица на обезпечаване. То нормално покрива осигурителни опасности като преклонна възраст, неработоспособност, а в някои страни също опазване на здравето и безработица.

Държавното публично обезпечаване в България покрива следните осигурителни опасности: общо заболяване; трудова злополука; професионална болест; майчинство; безработица; напреднала възраст и гибел.

В коя страна сте обезпечен зависи от 2 фактора: 

- от трудовия ви статус (наето лице, независимо заето лице, незает, командирован в чужбина, работещ в прилежаща на вашата страна и пр.)

- от вашата страна на пребиваване — не от вашето поданство.

Не можете да избирате в коя страна да се осигурявате.

Когато живеете и работите в чужбина, ще бъдете обществено обезпечен или в страната си по генезис, или в приемащата страна. Във всеки от двата случая би трябвало да се погрижите да останете обезпечен, откакто се преместите в новата страна.

Как да ревизирате дали работодателят ви внася осигуровки.

За да избегнете възможни съществени проблеми и недоразумения, информирайте се за системата за обществена сигурност в приемащата страна.

Ако живеете и работите в чужбина като служащ мигрант в Европейски Съюз — наето или независимо заето лице — би трябвало да се регистрирате в системата за обществена сигурност на приемащата страна.

В този случай вие и лицата на ваша издръжка ще бъдете обхванати от системата за обществена сигурност на тази страна. Вашите компенсации — компенсации за болест, фамилни компенсации, компенсации за безработица, пенсии, компенсации за трудови злополуки и болести, за прибързано пенсиониране и гибел — ще се дефинират в сходство с локалните закони.

В доста страни компенсациите, на които имате право, могат да зависят от това какъв брой дълго сте плащали вноски преди този момент.

Страната, в която подавате заявление за компенсации, би трябвало да вземе поради всички интервали, в които сте работили или плащали вноски в други страни от ЕС — все едно, че сте бил обезпечаван в тази страна от самото начало.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР