Социалистите спечелиха изненадващо убедително предсрочните парламентарни избори в Португалия. Партията

...
Социалистите спечелиха изненадващо убедително предсрочните парламентарни избори в Португалия. Партията
Коментари Харесай

Социалистите спечелиха убедително изборите в Португалия

Социалистите завоюваха изненадващо безапелационно предварителните парламентарни избори в Португалия. Партията на досегашния министър председател Антониу Коща ще има цялостно болшинство в новия парламент и ще ръководи независимо, а не както допреди 3 месеца - в коалиция, обобщава. Изборите бяха провокирани от разпада на ръководещата лявата коалиция поради различия за бюджета.

За социалистите са дали своят вот близо 42%. Това значи, че те ще имат 117 депутати в 230-местния парламент. Досега имаха 108. На второ място останаха социалдемократите с 28 на 100, а до трета политическа мощ се изкачи крайнодясната групировка " Шега ", която удвои своя резултат. Изборите минаха при изборна интензивност над 50 %, най-високата за последните 15 години.

Такава безапелационната победа на социалистите не беше предстояща. В последните дни от акцията социологически изследвания посочваха топяща се разлика сред тях и социалдемократите. 

Докато в щаба на социалистите скандираха " Победа ", водач им - някогашен и предстоящ министър председател Антониу Коща  сподели: " Това беше победа на смирението, на доверието и победа за непоклатимост. Португалците демонстрираха червен картон на политическите рецесии, демонстрираха желанието си за непоклатимост и сигурност ". " Възложена ни беше ясна задача - да обърнем страницата на пандемията и да активизираме всички сили за възобновяване и разцвет на страната ", съобщи още Коща. По думите му безспорното болшинство " не значи безспорна власт, не значи да управляваш самичък. Това е нараснала отговорност за ръководство с всички и за всички португалци ".

Заради съкрушителната разлика сред водещите две партии водачът на изгубилите социалдемократи Руи Риу загатна, че ще подаде оставка. " При цялостно болшинство на социалистите аз не мога да обоснова с какво ще съм потребен отпред на нашата партия ", сподели той.

С изразителност срещу корупцията, за национално достолепие и с претенцията, че са антисистемен състезател, популистите от " Шега "  значително усъвършенстваха резултата си, като  спечелиха 12 депутатски места, а до момента имаха едно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР