Социалистът Георги Гьоков изрази недоумение от парламентарната трибуна: „Не разбирам

...
Социалистът Георги Гьоков изрази недоумение от парламентарната трибуна: „Не разбирам
Коментари Харесай

Мнозинството отново отказа да намали ДДС за лекарствата


Социалистът Георги Гьоков изрази неразбиране от парламентарната естрада: „ Не разбирам за какво ръководещото болшинство понижава налога на ресторантьорски и кетъринг услуги, на туроператори, а не желае да го понижи за медикаментите “.

Депутатът акцентира, че понижението за медикаментите ни се предлага и от Световната банка - в отчетите й за България за промени в опазването на здравето и в бранша на лекарствените артикули.

„ Българинът заплащат прекомерно доста от джоба си за медикаменти, а системата за включване и заплащане на медикаментите по Здравната каса е нискоефективна. Около 81% от разноските за медикаменти в България се заплащат от пациента “, аргументира се Гьоков.

Друг депутат от левицата – проф. Румен Гечев също бе безапелационен и че няма никакво подозрение, че намаляването на Данък добавена стойност на медикаментите от 20 на 9 % ще има резултат, обвързван както със опазването на здравето, по този начин и с покупателната стойност – опцията за българските фамилии с ниски приходи да могат да си закупят медикаменти.

„ За разлика от други артикули, цените на медикаментите са контролирани, заради което автоматизирано понижението на Данък добавена стойност ще повлияе върху цената “, акцентира проф. Гечев.

Експертът по стопанска система посочии още, че намаляването на Данък добавена стойност на медикаментите е огромна и широкоприлагана европейска процедура.

„ Не е ли срамотия да разчитате на бюджетни доходи на високо Данък добавена стойност върху медикаментите? Колкото повече боледуват българите, казвате, толкоз по-големи бюджетни доходи ще има. Сега, когато болшинството от българските фамилии са принудени да купуват медикаменти, е цинично вие да ги карате да заплащат по-високо Данък добавена стойност за медикаменти от виното и бирата. Европейската политика е противоположната – нарастване на разноските за запазване на здравето на жителите на Европейски Съюз. Нашето предложение е стопански обосновано, обосновано е в полза на българското общество “, възмутено се обърна Румен Гечев към ръководещите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР