Социалдемократът Олаф Шолц, досегашен министър на финансите в правителството на

...
Социалдемократът Олаф Шолц, досегашен министър на финансите в правителството на
Коментари Харесай

Бъдещият канцлер на Германия представи основните линии за коалиционно правителство

Социалдемократът Олаф Шолц , доскорошен министър на финансите в държавното управление на Ангела Меркел, показа главните линии на съглашението за съдружно държавно управление , контрактувано сред Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия, съобщи Франс прес.

Трите партии ще получат надлежно шест, пет и четири министерски поста, като в самото съглашение имена не се оповестяват. Шолц ще е федерален канцлер. Той би трябвало да бъде одобрен от немския парламент идната седмица. При представянето на съглашението през днешния ден Шолц съобщи, че новата коалиция ще се нарежда в отбраната на суверенна Европа и това ще бъде в основата на външната й политика, съобщи Агенция Франс Прес. Съгласно съглашението, при новото държавно управление Германия ще остане част от договореностите на НАТО за шерване на нуклеарни оръжия, съобщи Ройтерс, срещнал се с текста на контракта. " Искаме Германия да извършва уговорките си към НАТО ", се споделя в документа.

" Доколкото нуклеарните оръжие играят роля в стратегическата идея на НАТО, Германия има интерес да взе участие в стратегическите разисквания и процесите на обмисляне ", се показва в съглашението. Социалдемократите, " Зелените " и свободните демократи се споразумяха също да засилят икономическия и паричния съюз на Европейския съюз и изявиха подготвеност за смяна на фискалните правила на общността. Освен това, те считат, че Европейският съвет би трябвало да бъде реформиран, с цел да работи по-единно и дейно. Според съдружната договорка, трите партии желаят да усилят публичните вложения в зелените технологии и цифровизацията, показва Ройтерс.



Същевременно, новата коалиция желае да се върне към разпоредбите за бюджетни икономии и строги ограничавания върху дълга през 2023 година, добавя Франс прес. Новата коалиция желае Федерална Република Германия да форсира раздялата с изкопаемите горива и си е сложила за цел в идеалния случай това да стане през 2030 година, вместо през 2038 година, добавя Агенция Франс Прес. Новата коалиция желае и да легализира канабиса, чиято продажба в особено утвърдени за задачата магазини ще бъде предопределена единствено за възрастни. Споразумението планува Германия да разреши множественото поданство и да опрости процеса на придобиване на немско поданство. " Като предписание натурализацията би трябвало да бъде допустима след пет години, а при специфични достижения в интеграцията - след три години ", е записано в документа.

Времевото условие за натурализация сега е осем години, а при специфични достижения в интеграцията може да бъде скъсено на шест, се отбелязва в съглашението. Коалиционните сътрудници имат намерение да се борят с разликата в заплащането сред половете в Германия - една от най-големите в Европейския съюз, като дават обещание да усилят прозрачността посредством по-сериозни законодателни дейности . Германия е на четвърто място - зад Естония, Латвия и Австрия, в класациите на Европейски Съюз на страните от общността, показващи разлика в заплащането сред мъжете и дамите - в Германия дамите печелят с 19,2 % по-малко от мъжете, а междинната разлика в заплащането сред половете в Европейски Съюз е 14,1 %. Следващото немско държавно управление възнамерява да отстрани датиращ от 1933 година закон, забраняващ на лекарите да дават информация за аборти.



" На лекарите би трябвало да се разреши да дават обществено информация за аборти, без да се опасяват от наказателно гонене ", обявиха в съдружното съглашение трите партии. Технически видяно, в Германия абортът е противозаконен. Той въпреки всичко е разрешен при избрани условия и би трябвало да бъде осъществен до 12-ата седмица от зачеването. Според критиците на закона, измежду които са и " Зелените ", е много мъчно за дамите да получат информация за наличните процедури и за това кой ги прави.

Коалиционното съглашение планува Германия да има до 2030 година най-малко 15 милиона електрически автомобила по пътищата. Трите партии също по този начин възнамеряват да усилят железопътния товарен превоз с 25 % до края на десетилетието. При показване на съдружната договорка Шолц съобщи, че един милиард евро ще бъдат деблокирани за здравните служащи. Страната също по този начин би трябвало да изследва вероятно разширение на обсега на условието за наложителна имунизация, разясни Шолц. Задължителната имунизация е в действие към този момент за армията и скоро ще бъде в действие и за здравните заведения, сподели социалдемократът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР