Соня Янкулова и Ваня Анчева отиват на балотаж на избора

...
Соня Янкулова и Ваня Анчева отиват на балотаж на избора
Коментари Харесай

Съдиите избират на балотаж кого да пратят в КС

Соня Янкулова и Ваня Анчева отиват на балотаж на избора за парламентарен арбитър от квотата на висшите съдилища. В първия тур на вота участваха 159 магистрати, като за Янкулова гласоподаваха 62-ма, а за Анчева - 46. Останалите две кандидатки, които също са съдии от Върховния административен съд - Йовка Дражева и Севдалина Червенкова имаше надлежно 16 и 27 гласа. Балотажът се постанова, защото никоя не получи над половината гласове.

Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд за избор на парламентарен арбитър стартира в 9.30 ч. и се излъчва онлайн на уеб страниците на двете съдилища - и. Съдии обаче се притесняват, че изборът е превдварително решен в интерес на Ваня Анчева.

По лист съдиите от Върховен касационен съд са 90, а от Върховен административен съд - 95. 

Върховен административен съд и Върховен касационен съд по неписано съглашение се редуват в излъчването на парламентарен арбитър. И тази година е ред на представител на Върховен административен съд да влезе в Конституционен съд. Затова и всички номинирани са от Върховен административен съд. Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова са приключили СУ и са магистрати от кариерата. Янкулова е оценена от свои сътрудници като най-хубавият административен арбитър в България, който заслужава да отиде в Конституционен съд. Тя обаче надали има късмет да се пребори за поста, защото е част от малцинството в съда. През 2017 г. Янкулова беше съперник на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд, само че Висшият правосъден съвет отхвърли кандидатурата й макар безупречното й показване.  " Сега " научи, че ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков, както и и.д. шефката на Върховен касационен съд Дария Проданова (тя замества Лозан Панов, който е в неплатен отпуск поради президентската кампания) настойчиво лобират за Анчева, като акцията им на моменти е била даже нападателна.

Само за един претендент се чу изявление за поддръжка при старта на общото заседание. Емануела Балевска от Върховен касационен съд поддържа Соня Янкулова и прикани сътрудниците си да гласоподават за нея. Балевска поздрави Янкулова за смелостта да взе участие в процедурата и изиска от сътрудниците си да избират доста деликатно, тъй като " не един път сме бъркали ".

В 14.15 ч. стартира балотажът. Имената на кандидатките са подредени по азбучен ред в бюлетината. Вотът е скришен. На процедура Върховен административен съд има болшинство, само че и измежду административните съдии има такива, които не биха подкрепили налагания им от горната страна претендент.

В Избирателната комисия по избора влизат трима представители на Върховен касационен съд и двама на Върховен административен съд.

Ротацията в Конституционен съд е такава, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима от дванадесетте съдии. Досега това се случваше едновременно. Преди 9 години обаче държавният глава Росен Плевнелиев осуети клетвата на определената от Народното събрание Венета Марковска. Депутатите запълниха квотата си едвам на идната година. Затова и в този момент изтичат мандатите единствено на трима конституционни съдии, а президентът, Върховен касационен съд и Върховен административен съд и Народното събрание би трябвало да посочат новите членове на Конституционен съд. Румен Радев към този момент дефинира Янаки Стоилов. Парламентът явно няма по какъв начин да съблюдава периода и да запълни квотата си до 15 ноември. Това обаче не е проблем за кворума в Конституционен съд. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР