Солунското пристанище започна да предлага нова услуга за товарни влакове

...
Солунското пристанище започна да предлага нова услуга за товарни влакове
Коментари Харесай

Солунското пристанище пусна услуга с товарни влакове до Ниш

Солунското пристанище стартира да предлага нова услуга за товарни влакове сред втория по величина град в Гърция и Ниш в Югоизточна Сърбия. Първият блок-влак е потеглил от гръцкото пристанище в сряда, оповестява осведомителна организация АНА. Той е бил претрупан с контейнери за водещия френски контейнеровоз CMA CGM и дошъл в сръбския град 16 часа по-късно. Освен солунския порт в координацията на графика са взели участие и железопътни компании от Гърция (Hellenic Train SA), Северна Македония (MZ Transport AD), Сърбия (Kombinovani Prevoz DOO) и още девет частни и обществени компании.

Новата услуга е част от осъществяването на тактиката за развиване и вложения на пристанището. Атанасиос Лиагкос, ръководител на борда на шефовете на пристанището в Солун и ръководещ шеф, съобщи, че пристанищната администрация извършва своята тактика, като в същото време усъвършенства връзката на гарата на Солун със прилежащите страни.

" Порт Солун се трансформира в интернационално пристанище от особена значимост, което може да приема кораби непосредствено от основните линии, свързващи Югоизтока, Централна и Източна Европа и Балканите с останалия свят, предлагайки добавена стойност и благоприятни условия за развиване за всички сътрудници ", споделя той.
Реклама По-голяма периодичност
От септември блок-влаковете би трябвало да пътуват сред Солун и Ниш всяка седмица в сряда и събота. От терминала в Солун също по този начин настояват, че са подготвени да усилят честотата на пътуванията, с цел да подкрепят развиването на Сърбия. Ниш, промишлен и исторически град, е ситуиран на река Нишава, значима точка за ръководството на речните коридори Морава - Вардар и Нишава, двата съществени маршрута от Централна Европа до Егейско море.

Освен това Сърбия е и пресечна точка на жп линиите от Залцбург до Солун и Будапеща до Истанбул. Тези две линии се пресичат в Централна Сърбия и се разклоняват на 4 подлинии, една от които минава през София. Тази права от трасето се чака да бъде електрифицирана и ремонтирана до 2025 година, като плануваните средства за плана са към 268 млн. евро.

Но с изключение на инфраструктурното преимущество, което България ще получи от този ремонт на правата, който е задоволителен претекст за възстановяване на транспортната съгласуваност сред Гърция и България, за България значимо пристанище и връзка е и Александруполис в Северна Гърция.

По време на последното постоянно държавно управление, през март, българският транспортен министър Николай Събев се срещна с гръцкия транспортен министър Константинос Караманлис, с цел да обсъдят точно значимостта на транспортната съгласуваност сред съседките. Геополитическата значителност на тази съгласуваност за Гърция се корени в капацитета на връзката с Босфора към Турция, до момента в който за България изгодите биха били малко по-различни.
Реклама
България има предпочитание да придобие към 20% от концесионните права на пристанището в Александруполис. Тогава някогашният министър председател Кирил Петков разяснява в известие, че посредством възможното придобиване на концесионни права до 2062 година България ще има достъп до пристанище в Егейско море. По този метод страната ни ще се трансформира в стратегически сътрудник в комерсиалните връзки в района, което ще е от изключителна изгода за българския бизнес.
Свързани публикации Най-голямата енергийна промяна 29 юли 2022, 06:18 " Овергаз " договаря 1 милиарда куб.м полутечен газ на година през нов терминал в Албания 19 юли 2022, 18:31 КЕВР сертифицира газовия интерконектор с Гърция, доставките стартират след месец 15 юли 2022, 15:09 В очакване на връзка с ферибот сред Бургас и Турция 5 юни 2022, 09:49 България желае да взе участие в търга за концесия на пристанището в Александруполис* 24 март 2022, 09:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР