Солидни суми към декемврийските си заплати може да получат работещите

...
Солидни суми към декемврийските си заплати може да получат работещите
Коментари Харесай

През декември се подават исканията за данъчни облекчения за деца

Солидни суми към декемврийските си заплати може да получат работещите родители според новите размери на данъчните облекчения за деца. 

От Национална агенция за приходите припомнят, че за приходите, получени през 2022 година, възвръщат посредством работодателите по 600 лева на родител на едно дете, 12 000 лева.  за две деца и 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на дете с увреждания облекчението се увеличива с още 1 200 лева за дете.

Тези средства се получават с декемврийската заплата, в случай че в течение на годината родителите не са ползвали авансово данъчната отстъпка. Тази опция бе въведена в средата на годината, само че бе едва разпространявана, по тази причина се чака всеобщо родителите да изискат облекчението през декември. За задачата те би трябвало да подадат заявление от 1 до 31 декември пред своите работодатели. В този случай работодателят може да възвърне налога в период до края на януари 2023 година

Остава в действие и другият вид - облекчението да се изиска от Национална агенция за приходите дружно с данъчната декларация за приходите от тази година, която би трябвало да се подаде до края на април 2023 година

За да употребява данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) би трябвало през 2022 година да е получавало приходи, облагаеми с годишни налози, напомнят от Национална агенция за приходите. Хората, които имат само приходи като да вземем за пример обезщетение за майчинство или такива, които се таксуват с окончателен или патентен налог, не могат да се възползват от данъчните облекчения за деца. Ако единият родител попада в тази категория, то другият може да изиска данъчната отстъпка, в случай че дава отговор на изискванията, допълват от Национална агенция за приходите.  

Едно от най-важните условия за използване на облекченията е родителите да нямат просрочени отговорности за налози, осигуровки, санкции, за които има решение за наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават жителите да ревизират онлайн с личен идентификационен код данъчната си сметка за отговорности преди да подадат заявление за данъчно облекчение, с цел да избегнат неудобства.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР